Italijanski ognjeniki, ki so še aktivni

Tečaj italijanščine je dobra priložnost, da poleg jezika spoznate tudi geografske zanimivosti Italije. Ta država ima veliko ognjenikov (il vulcano), ki pa niso povsem nedolžni, saj jih je nekaj še vedno aktivnih in lahko pomenijo nevarnost za širše območje.

Vulkan Stromboli ima nenehne erupcije vsakih 20 minut.

Ognjeniško aktivno območje

Večina ognjenikov je ugasnila že pred tisočletji ali pa je v stanju mirovanja (il vulcano inattivo). Razporejeni so po južnem delu Apeninskega polotoka, v Tirenskem morju in na Siciliji. Trenutno so delujoči še trije ognjeniki: Stromboli (lo Stromboli) na istoimenskem otoku, Etna (l’Etna) na Siciliji in Vezuv (il Vesuvio), ki leži ob obali Neapeljskega zaliva.

Stromboli – ognjeniški otok v obliki podkve (il ferro di cavallo)

Stromboli je otok, ki leži med Liparskimi otoki v Tirenskem morju južno od Apeninskega polotoka. Otok (l’isola) je pravzaprav vulkanski stožec, visok 926 metrov, s površino le nekaj več kot 10 kvadratnih kilometrov. Kljub temu da je vulkan Stromboli še vedno zelo aktiven (attivo) in ima nenehne erupcije vsakih 20 minut, pa na otoku, presenetljivo, živi kar 500 prebivalcev, ki se večinoma ukvarjajo z ribištvom (la pesca) in poljedelstvom (l’agricoltura). Otok in vulkan sta turistični atrakciji, ki privabljata mnoge turiste z vsega sveta.

Etna – največji aktivni vulkan v Evropi

tečaj italijanščineEtna, ki sega 3.323 metrov visoko, velja za največji (il più grande) aktivni vulkan v Evropi. Leži na vzhodni obali Sicilije, med mestoma Catania in Messina. Zaradi njene lege v neposredni bližini teh dveh mest so ob izbruhih večkrat uničeni (distrutto) hiše, poti in vrtovi. V zadnjem obdobju je največ žrtev (la vittima) terjala vulkanska erupcija iz leta 1669, ko je zaradi izbruha Etne umrlo kar 20.000 ljudi. Ime ognjenika izhaja iz grške besede »aitne«, kar pomeni »gorim« (io brucio), pogosto pa slišimo tudi imeni Mongibello ali Montebello, ki pomenita lepa gora.

Vezuv – najnevarnejši vulkan za Evropo

Vezuv leži nekaj kilometrov vzhodno od Neaplja in je visok 1.279 metrov. Ravno zaradi svoje lege (la posizione) neposredno v bližini Neaplja bi z izbruhom ogrozil več kot dva milijona prebivalcev. Ognjenik je zadnjič izbruhnil leta 1944 in terjal smrt 49 ljudi, najhuje pa je bilo leta 79, ko je uničil dve celi mesti (la città) – Pompeje in Herkulanej. Mesti je takrat popolnoma zasul vulkanski prah (le ceneri vulcaniche), Pompeje pa so po naključju odkrili v 18. stoletju. Danes mesto in njegova okolica sodita v Unescovo svetovno dediščino.

Tečaj italijanščine: obogatite svoje znanje

Tečaj italijanščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v italijanskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med odkrivanjem zanimivih zgodovinskih in geografskih mest v Italiji.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.