Vatikanske skrivnosti, ki jih ne poznate

Tečaj italijanščine je odlična priložnost (l’opportunità), da vas naši učitelji (l’insegnante) popeljejo na zanimivo pot spoznavanja Italije. Na potepu po antičnem Rimu se obisku Vatikana prav gotovo ne boste mogli izogniti.

Država v mestu

Vatikan oziroma Vatikanska mestna država je najmanjša država (lo stato) na svetu. Velika je manj kot pol kvadratnega kilometra – in velja za središče krščanstva (il cristianesimo). Na čelu te države je papež (il papa). Kljub svoji majhnosti pa izdaja svoje lastne evre, tiska svoje znamke (i francobolli), izdaja potne liste in ima svojo zastavo ter himno (l’inno).

Kdo lahko postane državljan Vatikana?

Vatikansko državljanstvo ni pogojeno z rojstvom v državi, ampak z imenovanjem na različne funkcije. Vatikansko državljanstvo (la cittadinanza) ima približno 800 oseb, od tega je več kot polovica vatikanskih diplomatov. Medtem pa so preostali državljani Vatikana številni kardinali (i cardinali), pripadniki švicarske garde in drugi cerkveni dostojanstveniki.

Ste dovolj visoki za švicarsko gardo?

Posebna vatikanska znamenitost je tudi švicarska garda (la Guardia Svizzera pontificia), ki že od srednjega veka skrbi za papeževo varnost in za katero veljajo posebni predpisi. Pripadniki švicarske garde so lahko le moški (gli uomini), stari med 19 in 30 let. Imeti morajo švicarsko državljanstvo in biti katoličani, predpisana pa je celo telesna višina (l’altezza): ta mora znašati vsaj 1,74 metra!

Štiri leta za ogled slik

Vatikan je turistično najbolj obiskana država na svetu glede na število prebivalcev, saj jo letno obišče kar 5,5 milijona turistov. Nujno si je ogledati vsaj Baziliko in Trg svetega Petra, Sikstinsko kapelo in Vatikanske muzeje (i Musei Vaticani), a v enem dnevu (il giorno) vam to vsekakor ne bo uspelo. Če bi za ogled vsake slike v Vatikanskih muzejih porabili natanko eno minuto, bi potrebovali kar štiri leta, da bi si ogledali vse!

Vabljeni na tečaj italijanščine v Linguli

Ste že začeli načrtovati izlet za naslednje počitnice? Vpišite se na tečaj italijanščine in skozi učenje italijanščine bomo skupaj spoznavali še druge lepote Italije, za katere morda še niste vedeli.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.