Pompeji – dediščina antike

Tečaj italijanščine ni namenjen zgolj učenju jezika, temveč tudi spoznavanju znamenitosti Italije. Ena od svetovno znanih znamenitosti, uvrščena tudi na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine (il patrimonio dell’umanità)), ki si jih je na potepu po Italiji vredno ogledati, so prav gotovo Pompeji. Pompeji so bili do 18. stoletja izginulo mestece v osrčju Italije, ki ga je pod seboj pokopal vulkan (il vulcano).

mesto Pompeji

Zgodovinarji lahko na podlagi ostankov preučujejo življenje tedanjih ljudi.

Zoglenele stavbe, ceste, ljudje

Mesto, ki ga letno obišče 2,6 milijona turistov, so po naključju odkrili tamkajšnji kmetje. In to potem ko so pri oranju ob vznožju vulkana Vezuv naleteli na bronaste ostanke antičnih predmetov. Pompeji danes s 60 hektarji površine veljajo za največje arheološko najdišče. Svetovno slavo (la gloria) pa je odkritje doseglo s povsem ohranjenimi zoglenelimi ostanki iz rimskih časov. Vulkanski tok z gore Vezuv, ki je izbruhnil leta 79 našega štetja, je s petmetrskim slojem pepela (la cenere) popolnoma prekril mesto in ga tako ohranil nedotaknjenega vse do danes.

Od lončenih vaz do amfiteatra

Zgodovinarji lahko na podlagi ostankov preučujejo življenje tedanjih ljudi. Arheologi pa so med izkopavanji odkrili številne predmete, od preproste lončevine, nakita, železnih pip pa vse do celotnih mestnih sosesk (il vicinato nella città). Pompeji med drugim slovijo tudi po najdbi zoglenelih trupel ljudi, ki se jim ni uspelo umakniti pred več kot 1000 °C vročo plastjo pepela, ali pa po kamnitem amfiteatru, najstarejšem tovrstnem objektu na svetu.

Bogata zgodovina

Pompeji so vsekakor spomenik antičnega obdobja, ki si ga je vredno ogledati, da pa bo vaše popotovanje po Italiji lažje in bolj zanimivo, je seveda poleg zgodovine (la storia) treba obvladati tudi italijanščino.

Tečaj italijanščine vam olajša potovanja

Tečaj italijanščine jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost za sproščen pogovor. Če ste se italijansko že učili, vam priporočamo brezplačen umestitveni pogovor z učiteljem italijanščine. Ta vam bo pomagal pri odločitvi za tečaj italijanščine na pravi ravni.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.