Mussomeli in grad na skali

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi italijanska mesta in njihove zanimivosti. Mussomeli (mussumeli po sicilijansko, ime sicer izhaja iz arabščine) je majhno italijansko mesto in občina v provinci Caltanissetta na Siciliji.

tečaj italijanščine

Mesto skriva kar nekaj kulturnih biserov. Foto: imageBROKER / Alamy Stock Photo

Grad na skali

Ena največjih zanimivosti mesta je grad (il castello) iz 14. stoletja, ki stoji na visoki steni zunaj mesta. Njegova posebnost je, da je skala vključena v zasnovo gradu in se delno zliva z njegovimi temelji. V srednjeveškem gradu najdemo velike dvorane (la sala), ječe in mučilne celice.

Podobne gradove, ki so postavljeni na skalnih stenah, najdemo denimo še v Franciji (Francia), Nemčiji (Germania) in na Češkem (Repubblica Ceca).

Kulinarične dobrote in praznik kruha!

Tradicionalna sladica tega dela Sicilije je »guasteddi« – ocvrto testo, posuto s sladkorjem. V mestu Mussomeli pa vsako zadnjo nedeljo (domenica) v avgustu praznujejo tudi praznik kruha ali Sagra del Pane.

Območje je znano po domačih sirih, denimo po rikoti (la ricotta), vinu (il vino) in olivnem olju (l’olio d’oliva). Znani so tudi »taralli«, prestam podobni prigrizki, ki jih pripravljajo po vsej Siciliji.

Arhitekturne in kulturne znamenitosti

Kljub svoji majhnosti mesto skriva kar nekaj kulturnih biserov, na primer:

  • cerkev Santuario della Madonna dei Miracoli,
  • renesančno cerkev (la chiesa) San Francesco,
  • palačo Palazzo Trabìa iz 17. stoletja z zanimivo galerijo (la galleria) keramične umetnosti,
  • cerkev sv. Antona iz 16. stoletja.

Hiša za en evro?

Južni del Italije že več let pesti velika demografska kriza (la crisi demografica), saj se veliko mladih izseljuje. Posledično se praznijo manjša mesta, hiše pa tako propadajo, saj jih nihče več ne vzdržuje. Podobno usodo doživlja tudi mestece Mussomeli, na srečo je v zadnjih letih vendarle bilo nekaj več priseljevanja. Lokalne oblasti so namreč odločile, da bodo propadajoče nepremičnine za simbolično ceno prodale (vendere) novim lastnikom, ki pa morajo hišo nato obnoviti (ristrutturare).

Tečaj italijanščine vam bo razvezal jezik

Tečaj italijanščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v italijanskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Italiji.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.