Potovanje po italijanskih vinskih poteh

Tečaj italijanščine je dobra priložnost, da poleg jezikovnih posebnosti spoznate tudi italijanske pokrajine in njihove zanimivosti. Italija je država z očarljivimi vinorodnimi pokrajinami (la regione vinicola). Raziskovanje (esplorare) italijanskih vinskih poti je zato vedno prava izbira.

Eno izmed najkvalitetnejših toskanskih vin, pridelano samo iz grozdja sorte sangiovese, je Brunello di Montalcino.

Tretjina svetovne pridelave vina

Italija na leto pridela med 45 in 50 milijoni hektolitrov vina, kar je ena tretjina vsega vina, pridelanega po svetu. Vino pridelujejo v številnih vinorodnih pokrajinah v 20 italijanskih deželah, to so: Benečija (Veneto), Toskana (Toscana), Piemont (Piemonte), Emilija – Romanija (Emilia-Romagna), Lombardija (Lombardia), Umbrija (Umbria), Abruci (Abruzzo), Trentinsko – Zgornje Poadižje (Trentino-Alto Adige), Furlanija – Julijska krajina (Friuli-Venezia Giulia), Marke (Marche), Apulija (Puglia), Lacij (Lazio), Sicilija (Sicilia), Sardinija (Sardegna), Kampanija (Campania), Ligurija (Liguria), Kalabrija (Calabria), Molize (Molise), Bazilikata (Basilicata), Dolina Aoste (Valle d’Aosta).

Od kod prihajajo Prosecco, Asti Spumanti …

  • Benečija – Prosecco: velja za enega najbolj znanih italijanskih penečih vin, ki se pogosto postreže pred večerjo.
  • Toskana – Brunello di Montalcino: je eno izmed najkvalitetnejših toskanskih vin, pridelano samo iz grozdja sorte sangiovese.
  • Piemont – Asti Spumanti: je ena najbolj znanih belih penin v Italiji. Pridelujejo jo v bližini mest Asti in Alba.

Kako Italijani pijejo vino?

Italijani vino najpogosteje pijejo ob obrokih hrane (durante i pasti). Tudi če boste vino naročili v baru ali restavraciji, boste zraven skoraj zagotovo dobili manjši prigrizek, na primer olive (l’oliva), sir, pršut (il prosciutto crudo) ali kruh. Italijani zelo pogosto pijejo svoja lokalna vina, zato na vinskih kartah le redko najdemo vina tujega porekla.

Štiri tisočletja pridelovanja vina

Italijanska vina se proizvajajo že več kot štiri tisoč let, italijanska zemlja pa velja za eno izmed najbolj rodovitnih (fertile) in primernih za vinogradništvo.

Italijanska vina – svetovni fenomen

Italija pridela največ vina na svetu, tesno ji sledi Francija. Italijanska vina so v svetu izjemno priljubljena, najbolj uveljavljene sorte grozdja za pridelovanje (produrre) vina pa so sangiovese, trebbiano in montepulciano.

Nekaj italijanskih izrazov, ki vam bodo prišli prav pri naročanju vina

  • vino rosso: rdeče vino
  • vino bianco: belo vino
  • vino rosato: vino rosé
  • vino dolce: sladko vino
  • vino secco: suho vino

Tečaj italijanščine vam pomaga spregovoriti

V Italiji kotičkov za raziskovanje te čudovite države nikoli ne zmanjka. Tečaj italijanščine pa vam bo pomagal, da se boste samozavestno sporazumevali v najpogostejših vsakodnevnih situacijah in si v italijanskih vinotekah kozarec vina znali naročiti kar sami.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.