Firence – italijanski renesančni biser

Počitnice niso zgolj čas za počitek (il riposo), ampak tudi za izlete in potovanja. Kam? Vsekakor v Italijo, še posebej, če obiskujete tečaj italijanščine! Možnosti, kam zaviti, je ogromno, v Linguli vam tokrat priporočamo obisk Firenc.

Firence – prestolnica Toskane

Firence so malce manj kot 400 kilometrov oddaljene od Ljubljane, mesto pa velja za prestolnico (il capoluogo) Toskane in kulturno ter zgodovinsko središče s številnimi turističnimi zanimivostmi. Glede na to, da je več kot tretjina svetovne kulturne dediščine ravno v Firencah, vam na obisku v tem prečudovitem mestu zagotovo ne bo dolgčas (la noia).

Mesto slavnih

Mesto (la città) je bilo dom številnim znanim osebnostim, tako resničnim pa tudi – izmišljenim:

  • V Firencah je živel in ustvarjal slavni Leonardo da Vinci.
  • Firenčan je bil med drugim tudi raziskovalec (il ricercatore) Vespucci.
  • Filozof (il filosofo) Machiavelli se je prav tako rodil in umrl v Firencah.
  • Iz Firenc je celo – Ostržek oziroma Pinocchio.

Vsako leto 10 milijonov obiskovalcev

Mesto ima tudi več kot 70 cerkva, med njimi je najvišja firenška katedrala, na vrh katere vodi natanko 463 kamnitih stopnic (scale di pietra). Vožnja do nje bo lahko zaradi slabih cest (la strada) precej nadležna, to pa zato, ker so bile tlakovane ceste v Firencah sploh med prvimi na svetu (il mondo).

Prvi klavir in prvi balet na svetu

V Firencah je bilo ustanovljeno podjetje Gucci, zato v središču mesta stoji muzej (il museo) čevljev, kjer je razstavljenih več kot 10.000 parov čevljev – nekateri med njimi so narejeni tudi iz ribje kože (pelle di pesce). Da gre za mesto izumiteljev, priča tudi dejstvo, da je bil leta 1700 v Firencah prvič izdelan klavir (il pianoforte) – morda ravno zaradi tega, ker so nekaj stoletij prej ravno v Firencah prvič uprizorili balet.

Tečaj italijanščine vam bo razvezal jezik

Če še niste bili odločeni, kje preživeti prve prihajajoče počitnice (le vacanze), pa morda zdaj veste. Tečaj italijanščine vam bo pri tem nedvomno pomagal, zato jo vsekakor prej ponovite – sami ali skupaj z našimi učitelji.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.