Nenavadna imena italijanskih krajev

Tečaj italijanščine je dobra priložnost, da poleg jezika spoznate tudi geografijo in zgodovino Italije. Ob nekaterih italijanskih imenih mest in vasi se boste zagotovo začudili ali pa vam bodo privabila nasmešek (il sorriso) na obraz, saj je kar nekaj imen precej nenavadnih.

capracotta ali "kuhana koza"

Capracotta (“kuhana koza”) je ime majhnega italijanskega mesta. Foto: Lucadideo

Ste že obiskali »Kuhano kozo«?

Capracotta je ime majhnega italijanskega mesta z 950 prebivalci (l’abitante). Čeprav ime dobesedno pomeni »kuhana koza«, pa naj mesto ne bi imelo nobene povezave z nenavadno (insolito) kulinarično specialiteto.

Italijanske vice

Mestece na Siciliji nosi ime Purgatorio, ki v biblijskem jeziku označuje vice, svet iskanja odpuščanja (il perdono) med nebesi in peklom.

Gremo v Bastardo …

Italijansko mesto (la città) Bastardo (pomeni pankrt (zelo žaljivo in zaničevalno), mešanček (npr. pes), kreten …), nekdaj znano kot Osteria del Bastardo, je zagotovo eno izmed najbolj nenavadnih italijanskih krajevnih imen, ki so ga želeli celo zamenjati (cambiare), vendar se to nikoli ni zgodilo. Mesto z nekaj več kot 1500 prebivalci sicer leži v Umbriji.

Nenavadna pa so tudi imena ulic

Ob potepu po Italiji boste poleg nenavadnih imen vasi in mest naleteli tudi na nenavadna, simpatična (simpatico) ali pa smešna imena ulic. Nekatera izmed njih so:

  • Via Baciadonne (ulica poljubljanja žensk)
  • Vicollo dell’Amore (ulica ljubezni)
  • Via del Bacio (ulica poljubov)
  • Via Zazzera (ulica griv (veliko las))
  • Chiasso delle Zingare (ulica ciganke)

Tečaj italijanščine: spregovorite samozavestno

Tečaj italijanščine vas bo obogatil z novopridobljeno sposobnostjo komunikacije v tem prelepem jeziku, ki vam bo prišla prav med potepanjem po italijanskih mestih.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.