Sardinija – čarobni italijanski otok

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezikovnih posebnosti spoznate tudi italijanske kraje in njihove zanimivosti. Italija ima čudovite otoke (l’isola), ki jih vsako leto obišče veliko turistov. Med njimi je tudi Sardinija, drugi največji (italijanski) otok v Sredozemskem morju (il mare Adriatico).

Sardinija ima veliko naravoslovno zanimivih območij in posebnosti, značilnih živalskih in rastlinskih vrst.

Skrivnost dolgega življenja

Sardinija ima največji delež stoletnikov na svetu, kar 22 ljudi na 100.000 prebivalcev (l’abitante) ima prek sto let. Povprečna starost, ki jo dočakajo prebivalci, pa je 81 let, kar je veliko dlje kot drugod po Evropi. Morda se skrivnost (il segreto) dolgega življenja skriva v uživanju v čudovitih plažah, dobri hrani in sončnem vremenu?

Brez avtoceste?

Če se boste na Sardinijo odpravili z avtom, naj vas ne presenetijo regionalne ceste, saj na tem otoku ni avtoceste (l’autostrada). Nič zato, saj je počasno potovanje ob obali in skozi mediteranska mesta še bolj zanimivo (più interessante).

Četrtina italijanske obale

tečaj italijanščineObala tega drugega največjega italijanskega otoka meri krepko čez 1.800 kilometrov, kar je četrtina celotne italijanske obale (la costa).

Naravoslovno zanimivo območje

Sardinija ima veliko naravoslovno zanimivih območij in posebnosti, značilnih živalskih in rastlinskih vrst (la specie), k čemur sta pripomogli geografska in zgodovinska osamitev (l‘isolamento) otoka. Ima kar tri nacionalne in osem krajinskih parkov, 60 naravnih rezervatov ter 24 naravnih spomenikov.

Govorijo na Sardiniji le italijansko?

Poleg italijanščine je uradni jezik (la lingua ufficiale) Sardinije tudi sardinščina. Tako se večina prebivalcev na otroku sporazumeva v sardinščini, ki pa se kar precej razlikuje od italijanskega jezika. Tukaj je nekaj primerov:

  • »dan«: die (sard.) – giorno (ita.)
  • »hiša«: domu (sard.) – casa (ita.)
  • »jutri«: cras (sard.) – domani (ita.)
  • »kaj praviš?«: itte sese nande? (sard.) – cosa stai dicendo? (ita.)

Poleg sardinščine in italijanščine obstaja še veliko narečij (il dialetto), ki jih govorijo po “vaseh in mestih na otoku.

Tečaj italijanščine odpira obzorja

Tečaj italijanščine in sposobnost komunikacije v tem lepem jeziku vam bosta prišla prav med potepanjem po Italiji.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.