Colli Euganei – zeleno morje

Tečaj italijanščine vključuje tudi prijetne pogovore o italijanski kulturi in tako širi poznavanje Italije. Ali veste, kako se imenujejo griči, ki jih vidite iz Benetk?

tečaj italijanščine

Colli Euganei ali po slovensko Evgejsko hribovje

Zeleno morje

Colli Euganei ali po slovensko Evgejsko hribovje je najbolj poznano po slikoviti lepoti in termalnih izvirih. Gre za skupino hribov (la collina) vulkanskega izvora, visokih od 300 do 600 metrov, ki ležijo v Padsko-Beneški nižini (la pianura). Od leta 1989 je to prvi regionalni park (Il Parco Regionale dei Colli Euganei) v Benečiji, ki obsega 15 mest in 81 gričev s širokim naborom naravnih znamenitosti, zgodovinskih spomenikov in možnosti športnih aktivnosti. Griči so ime dobili po svojih prebivalcih Evgejcih.

So bili ljubši Petrarci ali Shelleyju?

Arquà di Petrarca je vasica (il villaggio) sredi vinogradov in oljk, ki jo je leta 1369 »našel« slavni pesnik (il poeta) iz Firenc Francesco Petrarca, ki je svoja zadnja leta preživel prav tukaj. Tukajšnja narava pa ni očarala le Petrarce, temveč tudi angleškega pesnika Percyja Shelleyja, ki je hribovje poimenoval »zeleno morje«.

Consorzio Vini DOC

Velik del Evgejskega hribovja je zasajenega z vinogradi (il vigneto). Pod imenom Consorzio Vini DOC je združenih 13 vinskih kleti, ki pridelujejo belo vino (il vino bianco) z jasminovim vonjem, peneča se vina (lo spumante) in rdeča vina (il vino rosso).

Beli kamen

V okolici najdete veliko samostanov (il monastero), fresk (gli affreschi) in cerkev. Posebnost tega območja je beli kamen (la pietra bianca), iz katerega so izdelani mnogi kipi (la statua).

Največji in najgloblji termalni bazen na svetu

tečaj italijanščine

Foto: raccontidiviaggio.net

Evgejsko hribovje je bogato s termalno vodo, zato je tu tudi veliko term ali centrov dobrega počutja (il centro benessere). Najbolj znane so Abano Terme, Montegrotto Terme, Due Carrare, Battaglia Terme in druge, ki skupaj sestavljajo največji »termalni bazen«. Montegrotto Terme, hotel Terme Millepini v bližini Padove, pa so spa center z bazenom (la piscina), globokim 50 metrov, ki je bil do nedavnega najgloblji na svetu (al mondo). Je priljubljen center tako potapljačev s kisikovimi bombami (le bombole) kot prostih potapljačev (l’apneista).

Peš ali s kolesom

Na ogled zgodovinskih znamenitosti ali pokušnjo vina se lahko odpravite peš (a piedi) ali s kolesom (in bici), lahko pa greste tudi na izlet s konjem (l’escursione in cavallo).

Tečaj italijanščine z izkušenimi učitelji

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula poteka v sproščenem vzdušju, ob piljenju znanja jezika pa boste spoznali tudi mnoge kotičke Italije.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.