Okusni gelato

Kaj imajo vsi radi, ne samo Italijani? Sladoled ali gelato! Ljudje uživamo, ko ga jemo, izdelujemo ali pa zgolj pišemo o njem. Gre za priljubljeno (in poceni!) kulinarično znamenitost, užitni košček italijanske kulture, še posebej pa se prileže v vročih poletnih dneh. Kako na počitnicah (le vacanze) v Italiji naročiti svojo kepico (la pallina) okusnega italijanskega sladoleda, vas bomo med drugim naučili na Lingulinih tečajih italijanščine.

Vse, kar morate vedeti o gelatu

Sladoled – le kdo ga ne obožuje?

 

Beseda gelato v preprostem prevodu pomeni zamrznjen, pravi italijanski gelato pa lahko kupite v trgovini s sladoledom, ki ji Italijani pravijo gelateria. Narejen je iz polnomastnega mleka (il latte intero), vseboval pa naj bi manj maščob (il grasso), a več sladkorjev od navadnega sladoleda – shujšali na račun gelata tako vsekakor ne boste!

Izhaja z dvora Henrika IV.

Prvi gelato naj bi povsem po naključju nastal na dvoru kralja Henrika IV. ob njegovi poroki (il matrimonio), danes pa ga strežejo v različnih oblikah; na Siciliji ga boste dobili v sladkem kruhku, medtem ko si mnogi Italijani z žličko gelata popestrijo jutranji odmerek espresa.

Semifreddo, granita ali gelato con panna?

V gelaterii lahko poleg običajnega gelata naročite še semifreddo, to je gelato puhaste teksture, ali pa granito, zrnati zamrznjeni sladoled, ki je  še posebej priljubljen poleti. Italijani kepic ne poznajo, temveč zgolj okuse (gusti). »Questi gusti si sposano bene?« bo vprašal vsak pravi prodajalec gelata, kar v prevodu pomeni »Vam kombinacija teh okusov ustreza?« Svojo porcijo lahko obogatite tudi z malce smetane (gelato con panna) in ples brbončic se lahko začne!

Tečaj italijanščine je idealna priložnost, da spoznate različne okuse pristnega italijanskega sladoleda, vaše znanje italijanščine pa vam bo na potovanju po Italiji prišlo še kako prav.