Gelato – okusni italijanski sladoled

Kaj imajo vsi radi, ne samo Italijani? Sladoled ali gelato po italijansko! Ljudje uživamo, ko ga jemo, izdelujemo ali pa zgolj pišemo o njem. Gre za priljubljeno (in poceni!) kulinarično znamenitost, užitni košček italijanske kulture, še posebej pa se prileže v vročih poletnih dneh. Kako na počitnicah (le vacanze) v Italiji naročiti svojo kepico (la pallina) okusnega italijanskega sladoleda? Tečaj italijanščine je priložnost, da se naučite sporazumevanja v najpogostejših vsakodnevnih situacijah.

italijanščina in gelato

Gelato je priljubljena kulinarična znamenitost Italije.

Vse, kar morate vedeti o gelatu

Beseda gelato v preprostem prevodu pomeni zamrznjen, pravi italijanski gelato pa lahko kupite v trgovini s sladoledom, ki ji Italijani pravijo gelateria. Narejen je iz polnomastnega mleka (il latte intero), vseboval pa naj bi manj maščob (il grasso), a več sladkorjev od navadnega sladoleda – shujšali vsekakor ne boste!

Semifreddo, granita ali gelato con panna?

Sladoled strežejo v različnih oblikah; na Siciliji ga boste dobili v sladkem kruhku, medtem ko si mnogi Italijani z žličko gelata popestrijo jutranji odmerek espresa.

V gelaterii lahko poleg običajnega gelata naročite še semifreddo, to je gelato puhaste teksture, ali pa granito, zrnati zamrznjeni sladoled, ki je  še posebej priljubljen poleti. Italijani kepic ne poznajo, temveč zgolj okuse (gusti).

»Questi gusti si sposano bene?« bo vprašal vsak pravi prodajalec gelata, kar v prevodu pomeni »Vam kombinacija teh okusov ustreza?« Svojo porcijo lahko obogatite tudi z malce smetane (gelato con panna) in ples brbončic se lahko začne!

učenje italijanščine in gelato

Beseda gelato v preprostem prevodu pomeni zamrznjen.

Kako naročimo?

Italijansko Slovensko
Vorrei un gelato al cioccolato/alla vaniglia/alla fragola. Želim kepico čokoladnega/vanilijevega/jagodnega sladoleda.
Vorreri una pallina di cioccolato in cono. Želim kepico čokoladnega sladoleda v kornetu.
Vorrei due palline, una vaniglia  una limone, in coppetta. Želim dve kepici, eno vaniljevo in eno limonino v lončku.
Quanto costa una pallina? Koliko stane ena kepica?
Quant’è? Koliko znaša?
Che gusti avete? Katere okuse imate?

Tečaj italijanščine: usvojite novo besedišče

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je idealna priložnost, da spoznamo različne okuse pristnega italijanskega sladoleda, znanje italijanščine pa nam bo na potovanju po Italiji prišlo še kako prav.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.