Italijanski pesto in njegove zanimivosti

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi pestro italijansko kuhinjo. Ena izmed priljubljenih italijanskih omak je pesto, ki se uporablja v kombinaciji z različnimi testeninami. Najbolj znan je pesto alla genovese, ki izvira iz Genove v Liguriji, prvi recept pa je bil zapisan leta 1863.

Tečaj italijanščine

Beseda pesto izhaja iz besede pestâ ali pestare, kar pomeni zmečkati ali zdrobiti, izhaja pa iz genovščine.

Recept za omako pesto

Sestavine:

  • 1 velik šop oziroma 80 g svežih listov bazilike (il basilico), peclje odščipnemo
  • 2 stroka česna (l’aglio)
  • 2 čajni žlički pinjol (i pinoli)
  • 200 ml žlic ekstra deviškega oljčnega olja (l’olio di oliva)
  • 3/4 skodelice sveže naribanega sira Pecorino Romano (il formaggio) ali parmezana

Priprava je preprosta in hitra!

V možnar najprej dajte nekaj listov bazilike in olupljen strok česna ter jih zmečkajte (pestare) s pomočjo pestiča. Nato dodajte še nekaj listov bazilike in še en strok česna ter postopek ponavljajte (ripetere), dokler ne zmečkate vseh listov bazilike in strokov česna. Stresite v možnar še pinjole, vse skupaj zmečkajte in dobro premešajte. Nato postopoma dodajajte (aggiungere) oljčno olje in sir ter vse skupaj dobro premešajte. Pesto lahko pripravljate po tradicionalni metodi, v terilniku oziroma možnarju, ali pa uporabite električni mešalnik (il frullatore).

Če boste pesto hranili v hladilniku, na vrh nalijte oljčno olje.

Kako testenine in pesto pripravljajo v Genovi? 

V Genovi testenine tradicionalno pripravljajo tako, da jim med kuhanjem v vodo dodajo en olupljen krompir (la patata). Krompir nato nasekljajo na koščke in ga pomešajo s pestom, ki ga dodajo testeninam. Če je pesto pregost (denso), mu prilijejo malce vode iz lonca za testenine.

Okusna je tudi različica z dodanim stročjim fižolom.

Od kod beseda pesto?

Beseda pesto izhaja iz besede pestâ ali pestare, kar pomeni zmečkati ali zdrobiti, izhaja pa iz genovščine.

Tipično zelen, lahko pa je tudi rdeč!

Pesto alla genovese ima značilno zeleno (verde) barvo zaradi listov sveže bazilike. Sestavine pa se lahko tudi razlikujejo, med njimi so lahko tudi sušen paradižnik (pomodori secchi) ali različni oreščki in zelišča, ki omaki spremenijo okus in barvo.

Tečaj italijanščine: berite recepte kar v italijanščini

Tečaj italijanščine v Linguli je dobra priložnost, da spoznate italijanske kulinarične dobrote. Vaše znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav pri prebiranju receptov v italijanščini.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.