Peperoncino – slavni italijanski feferon

Tečaj italijanščine je idealna priložnost, da spoznate tudi italijansko kulinarično tradicijo, ki se v Italiji tako kot v drugih državah razlikuje od pokrajine do pokrajine.

tečaj italijanščine

Peperoncino – slavni italijanski feferon.

Njegovo veličanstvo

Vsi, ki radi kuhajo testenine, se slej kot prej srečajo z eno od znanih in zelo preprostih italijanskih jedi – aglio, olio e peperoncino (česen, olje – seveda olivno – in feferon). Feferon oziroma il peperoncino je v mnogih italijanskih kuhinjah nepogrešljiva začimba (la spezia). V Calabriji ga imenujejo kar »Njegovo veličanstvo – feferon iz Kalabrije« (“Sua Maestà, il Peperoncino di Calabria).

Ali je Krištof Kolumb jedel feferone?

Zagotovo jih je »odkril« na svojem potovanju (il viaggio) v Ameriko. Pripeljal jih je v Španijo, od koder so se nato zelo hitro razširili (diffondere) po vsej Evropi. Na začetku so jih uporabljali predvsem revni – najverjetneje zato, da so svojim preprostim jedem (la pietanza) dali več okusa, zaradi česar se je feferona prijel vzdevek »začimba revnih« (la spezia dei poveri).

Pepe, peperone, peperoncino?

  • Italijanska beseda za papriko je il peperone.
  • Il peperoncino je mala paprika oziroma feferon.
  • Il pepe pa je v italijanščini poper.

Prigrizki in jedi

  • Hrustljavi feferon (il peperone crusco)

tečaj italijanščineZelo priljubljen kalabrijski prigrizek je hrustljavi feferon (il peperone crusco). V nekaterih krajih obešajo venčke feferonov na sončne balkone, da se posušijo. Posušene jih nato spečejo na žaru in hrustljave grizljajo ob kozarcu rdečega vina.

  • La ‘nduja

La ‘nduja je zelo znana kalabrijska salama iz svinjskega mesa in feferonov. Je mazljiva in je pogosto ena od sestavin kalabrijskih pic.

  • Kaj pomeni, če naročimo jed alla calabrese?

V italijanščini obstaja več izrazov za pikanten. Lahko rečemo enostavno piccante. Ravno tako bo pikantna jed le penne all’arrabbiata. Poleg teh pa bodo pekoče tudi vse jedi (alla) calabrese, na kalabrijski način, na primer pizza calabrese, salsiccia alla calabrese…

  • Kakšen je poljub slavnega Casanove?

Čokoladno pikanten. Gre za znane čokoladne bombone (il bacio di Casanova), v katerih se zlivata sladkost čokolade in pikantnost feferona. Je simbol ljubezni in strasti.

Cu nu pugnu scasciu nu muru

Kalabrijci pravijo, da daje kalabrijski feferon tako moč, da lahko z enim udarcem porušijo zid (con un pugno rompo un muro).

Festival feferonov

Zaradi svoje pomembne vloge v kalabrijski kuhinji vsako leto septembra v Cosenzi organizirajo teden, posvečen feferonom. Vse je v slogu pikantnega in rdečega.

Tečaj italijanščine: spoznajte italijanske jedi

Tečaj italijanščine v Linguli odpira tudi okno v raznovrsten kulinarični svet Italije.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.