Sočna italijanska mocarela

Tečaj italijanščine je tudi priložnost za pogovor o italijanski kulinariki. Pred stoletji, ko so v Franciji začeli izdelovati kolute sira z dodanimi plesnimi (il formaggio blu) vseh barv in okusov, se je v Italiji našel nekdo, ki se je njegove proizvodnje lotil na drugačen način. Iz bivoljega mleka in domačimi dodatki je ustvaril okroglo obliko in ji dal ime mocarela (la mozzarella), ki po svežem okusu in prepoznavnosti danes prekaša marsikateri francoski sir.

Italijanska mocarela ni iz kravjega mleka!

Katera mocarela je vaša najljubša? Foto: Popo le Chien.

Prva kepica mocarele je na italijanskem podeželju (la campagna) nastala pred več kot 500 leti, in sicer v južni Italiji, kjer je bila zaradi tamkajšnjih vročih in sušnih vremenskih razmer precej razvita vzreja bivolov. Bivolje mleko (il latte bufalino) se je za izdelavo mocarele že po prvih poskusih izkazalo za odlično, saj je njegova tekstura gosta, prav tako pa ima visoke vrednosti beljakovin (la proteina) in maščob (il grasso). S posebnimi postopki danes mocarelo izdelujejo tudi iz cenejšega kravjega mleka (il latte vaccino), vendar v tem primeru ne gre za pristno italijansko mocarelo, ampak zgolj za njen približek.

Izvrsten dodatek na pici in v drugih jedeh

Mocarela je, zanimivo, zelo priljubljena v ZDA, povprečen Američan je poje več kot pet kilogramov na leto. Danes je mocarela nepogrešljiva v vsaki kuhinji (la cucina), ne samo v Italiji; brez nje si vsekakor ne predstavljamo pice, prav tako je mocarela glavna sestavina številnih ocvrtih jedi in solat (l’insalata).

Ime, odvisno od oblike

V trgovini (il negozio) boste naleteli na mocarelo z različnimi italijanskimi imeni. Italijani mocarelo glede na obliko (la forma) delijo na več vrst, med njimi pa so najbolj tipične naslednje štiri:

  • ovolini – mocarela v velikosti jajca
  • bocconcini – mocarela v velikosti enega grižljaja
  • ciliegine – mocarela v velikosti češnje
  • treccia – mocarela v obliki vrvice

Tečaj italijanščine je zabaven, a učinkovit

Obiščite tečaj italijanščine in nam zaupajte, katera mocarela je vaša najljubša. Lingulini izkušeni učitelji vam bodo pomagali, da boste na zanimiv način izboljšali svoje znanje italijanščine.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.