Caprese – italijanska torta

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi pestro italijansko kuhinjo. Ena izmed znanih italijanskih sladic (il dolce) je torta caprese, ki ne vsebuje moke, prihaja pa z italijanskega otoka (la’isola) Capri.

Torta je postala izjemno priljubljena in naj bi bila kot ustvarjena za turiste, ki so obiskovali otrok Capri. Foto: Jestei

Torta naj bi nastala po nesreči …

Po legendi naj bi si avstrijska princesa, ki je bila poročena z neapeljskim kraljem, zaželela sacher torto. Na žalost je tamkajšnji neapeljski kuharji (il cuoco) niso znali pripraviti, zato so improvizirali (improvvisare). Tako so uporabili tipično neapeljsko sestavino mandlje (la mandorla) – ustvarili pa so torto caprese!

Najprej je navduševala turiste

Torta je postala izjemno priljubljena (popolare) in naj bi bila kot ustvarjena za turiste (il turista), ki so obiskovali otrok Capri. Najprej naj bi jo stregli v čajnicah (la sala da tè), kasneje pa so jo v ponudbo vključile še mnoge restavracije.

Recept za torto caprese

Za pripravo potrebujete:

  • 6 jajc (l’uovo)
  • 200 g sladkorja (lo zucchero)
  • 200 g masla (il burro)
  • 200 g temne čokolade (il cioccolato fondente)
  • 300 g mletih mandljev (mandorle tritate)
  • pekač premera 30 cm za torte

Priprava je preprosta:

Pečico segrejemo na 180 ºC, pekač pa namastimo z maslom in posujemo s kakavom v prahu. V posebni kozici čokolado stopimo (fondere) nad soparo. Ločimo (separare) rumenjake od beljakov in iz beljakov stepemo čvrst sneg. V drugi posodi penasto zmešamo (mescolare) maslo in sladkor, ki jima postopoma primešamo še rumenjake. Dodamo jim še mlete mandlje in stopljeno čokolado, ki ne sme biti vroča (bollente). V zmes vmešamo še sneg iz beljakov.

Testo dodamo v pekač in ga pečemo (cuocere al forno) približno 45 minut. Pečeno torto caprese ohladimo (raffreddare) in potresemo s sladkorjem v prahu.

Kaj pa solata caprese?

Z italijanskega otoka Capri pa menda ne prihaja le slavna čokoladna torta, temveč tudi solata caprese z barvami italijanske zastave: narezano mocarelo (la mozzarella), paradižnikom (il pomodoro) in lističi bazilike (il basilico).

Tečaj italijanščine: spoznajte italijanske jedi

Tečaj italijanščine v Linguli je tako dobra priložnost, da spoznate še druge italijanske kulinarične dobrote. Vaše znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v italijanščini.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.