Znameniti italijanski njoki

Tečaj italijanščine je dobra priložnost, da se poleg jezika naučite tudi kaj o italijanski kuhinji. Med najbolj znane italijanske priloge zagotovo sodijo njoki (gli gnocchi), ki jih poznajo in delajo po vsem svetu. Njihova priprava ni zapletena, v Italiji pa skoraj v vsaki pokrajini to priljubljeno jed pripravljajo malo drugače.

njoki

V Italiji skoraj v vsaki pokrajini njoke pripravljajo malo drugače.

Recept za krompirjeve njoke

Ena izmed priljubljenih različic italijanskih njokov so krompirjevi njoki (gli gnocchi di patate), ki jih lahko postrežete z različnimi omakami (il sugo). Priprava vam bo vzela približno 50 minut, njoke pa lahko kasneje tudi zamrznete.

Za pripravo potrebujete:

  • 100 g moke (la farina)
  • ½ kg krompirja (la patata)
  • 1 jajce (l’uovo)
  • 35 g masla (il burro)
  • sol (il sale)

Preprosta priprava

V loncu skuhajte (cucinare) krompir v slani vodi. Ko je krompir dovolj kuhan, ga pustite, da se ohladi. Ohlajen krompir pretlačite, dodajte (aggiungere) moko, jajce, maslo in sol. Vse sestavine dobro premešajte, testo ne sme biti grudasto (grumoso), ampak mora imeti gladko teksturo. Testo oblikujte v podolgovate, dva centimetra debele palčke. Nož (il coltello), s katerim boste rezali njoke, pomokajte, nato testo razrežite na kose, dolge približno 2,5 centimetra.

Njoke lahko skuhate v slanem kropu in postrežete z maslom in parmezanom (il parmigiano) ali pa jih zamrznete in uporabite kasneje.

Njoki za vse okuse!

V različnih regijah po Italiji poznajo različne vrste njokov. Zbrali smo nekaj najbolj zanimivih (interessante):

  • Toskana: »gnudi« se pripravljajo brez krompirja in so ocvrti (fritto). Ena izmed glavnih sestavin pa je sir ricotta.
  • Sardinija: »malloreddus« pripravljajo iz zdroba in vode, najpogosteje jih postrežejo z raguji in drugimi omakami.
  • Rim: »gnocchi alla Romana« se ne kuhajo, ampak pečejo. Po njokih se potrese sir (il formaggio), ki se v pečici zlatorjavo zapeče.
  • Lombardija: »Malfatti« se pripravljajo iz špinače (gli spinaci), ricotte, parmezana, zdroba in jajc. Malfatti so veliko večji kot navadni njoki in pravilne okrogle oblike.

Zakaj v Argentini praznujejo dan njokov?

Njoke so v 19. stoletju v Argentino prinesli italijanski migranti. Očitno so jih Argentinci zelo vzljubili, saj je vsak 29. dan v mesecu v Argentini dan njokov (Día de Ñoquis). Nekdaj naj bi bila to hrana, ki se je pripravljala konec meseca, ko je plača bolj ali manj že pošla, danes pa Argentinci verjamejo, da uživanje njokov na ta dan prinaša srečo (la fortuna).

Tečaj italijanščine: spoznajte italijanske dobrote

Tečaj italijanščine v Linguli je tako odlična priložnost, da spoznate še druge italijanske kulinarične dobrote, znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v italijanščini.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.