Buon appetito ali dober tek po rimsko

Tečaj italijanščine vam razkrije tudi kulinarično besedišče. Z “dober tek” si v Rimu sicer ne boste mogli pomagati, slišali ali rekli boste “Buon appetito”. Odgovorite lahko z isto frazo ali pa rečete “Grazie, altrettanto”.

Prestolnica kulinaričnih užitkov

Rim je bil prestolnica kulinaričnih užitkov že od antičnih časov, glavna trojica rimske kuhinje pa so sezonska zelenjava, ovčje in kozje meso ter siri. Iz vrste »greha vrednih« jedi smo izbrali nekaj najbolj značilnih, ki jih predstavljamo spodaj. Tudi tečaj italijanščine v Linguli je odlična priložnost za pogovor o kulinaričnih specialitetah.

špageti carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Špageti carbonara (Spaghetti alla Carbonara)

Še vroče špagete prelijemo z mešanico iz stepenega surovega jajca, naribanega parmezana ali ovčjega sira in črnega popra, nato pa jih za nekaj trenutkov popražimo na koščkih pancete.

Artičoke po judovsko

Carciofi alla giudía (Avtor: Simone.lippi)

Artičoke po judovsko (Carciofi alla giudía)

Ena najbolj znanih rimskih judovskih jedi je priljubljena še danes in zelo preprosta za pripravo. Očiščene, soljene in popoprane artičoke položimo v vroče oljčno olje. Ko so artičoke ocvrte, jih še enkrat solimo in popramo, postrežemo pa zelo vroče in hrustljave.

Saltimbocca

Saltimbocca alla Romana (Avtor: Fanny Schertzer)

Saltimbocca (Saltimbocca alla Romana)

Ta okusna jed je tako dobra, da kar skoči v usta (Salt’ im bocca!). Telečje zrezke zvijemo skupaj s pršutom in žajbljevim listom ter jih podušimo v belem vinu.

Coda alla vaccinara

Coda alla vaccinara (Avtor: emanuele75)

Coda alla vaccinara

Enolončnica, ki se ji marsikdo odreče, ko sliši, da v njej plava goveji rep, je nastala v času, ko so mesarje v klavnicah plačevali s t. i. neuporabno peto četrtino (quinto quatro) govejega mesa, ti pa so prišli na idejo, kako ga dobro uporabiti. Jed se pripravlja na več načinov, osnovni recept pa pravi, da rep popečemo na oljčnem olju, nato pa ga skupaj z veliko količino zelene, paradižnikom, čebulo, česnom, slanino in belim vinom dušimo tri do štiri ure. Nazadnje jo začinimo s poprom, soljo in nageljnovimi žbicami, tako da dobi sladko-kisel okus.

Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo

Zelo enostavna jed je pripravljena iz testenin vrste fettuccini, ki jih posujemo z naribanim parmezanom in na drobne koščke narezanim maslom. Ime je dobila po svojem izumitelju, lastniku istoimenske restavracije v Rimu, ki jo je prvič pripravil leta 1914. Danes se pripravlja na več načinov, z dodanim brokolijem, peteršiljem, česnom, smetano, garnelami ali piščancem.

Tečaj italijanščine v Linguli vas bo dobro pripravil tudi na okušanje vseh mogočih italijanskih dobrot. Naučili se boste osnovnega besedišča s kulinaričnega področja in znali suvereno naročiti v gostilni.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.