Frico con le patate, furlanska jed

Tečaj italijanščine vključuje tudi spoznavanje kulinaričnih zanimivosti naših zahodnih sosedov. Ena od znanih jedi je frico con le patate.

tečaj italijanščine

Foto: ilclubdellericette.it

Jedi za vse okuse

tečaj italijanščineFurlanija – Julijska krajina leži na skrajnem robu severovzhodne Italije, zato njena kuhinja zajema vse od (alpskih) hribovskih do (jadranskih) morskih jedi. Osnova njene tradicije so planšarski siri, suhomesni izdelki, divjačina (la selvaggina), zelenjava (la verdura) in zelišča, gozdni sadeži in gobe (i funghi). Ta hrana je preprosta in narejena iz naravnih sestavin, alpska kuhinja pa se prepleta s furlansko, avstrijsko in slovensko tradicijo.

Poznate frico con le patate?

Jed je značilna za deželo Furlanija – Julijska krajina. Frico lahko postrežete kot glavno jed (secondo piatto), njena priprava pa je zelo preprosta. Včasih je bila to preprosta jed revnih, v kateri so porabili ostanke sira, danes pa zanjo uporabljamo večinoma Montasio DOP, najbolj znani sir s tega območja.

Sestavine (Ingredienti)

  • 700 g krompirja (700 gr di patate pesate con la buccia)
  • 100 g staranega sira Montasio v kockah (100 gr di formaggio Montasio stravecchio o stagionato a cubetti)
  • 150 g svežega sira Montasio (150 gr di formaggio Montasio fresco)
  • 150 g polstaranega sira Montasio (100 gr di formaggio Montasio mezzano)
  • 2 srednje veliki čebuli (2 cipolle medie)
  • 2 žlici slanine ali deviškega oljčnega olja (2 cucchiai di lardo o olio extravergine di oliva)
  • groba sol (sale grosso qb)

Priprava (Preparazione)

Olupite čebulo in jo narežite na koleščke (a rondelle). Nato olupite še krompir z lupilnikom (il pelaverdure) ali nožem (il coltello). Krompir naribajte (grattugiare) na ribežnu z večjimi luknjami (a fori grossi). Siru odstranite skorjo (la scorza) in ga grobo naribajte.

tečaj italijanščineV ponev nalijte olivno olje (ali dajte vanjo slanino) ter dodajte čebulo. Pražite (far soffriggere) nekaj minut na majhnem ognju (a fuoco basso) in pogosto pomešajte s kuhalnico (il cucchiaio di legno), da se čebula ne prime na ponev ali se zažge (bruciare). Nato dodajte še nariban krompir in pustite kuhati še deset minut (il minuto). Nato dodajte še nariban sir (il formaggio), solite in popoprajte (pepare) ter kuhajte še približno 20 minut na zmernem ognju, da se sir popolnoma stopi.

Ko ste dobili homogeno zmes (l’impasto omogeneo), odstavite z ognja. V plitvo ponev nalijte olje, ga segrejte in vlijte zmes spet v ponev. Ko se spodaj naredi skorjica (la crosticina), previdno obrnite ter popecite še na tej strani. Ko je pečeno, položite na krožnik (il piatto) in narežite na porcije.

Postrezite s polento in kozarcem dobrega vina! Buon appetito!

Tečaj italijanščine – spoznajte tipične jedi

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je prijeten in dinamičen, saj vas seznani z mnogimi zanimivostmi iz italijanskega vsakdanjika in kulinarike.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.