Italijani in pravila kuhanja

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi zanimivosti o italijanski kulinariki. Vsak od nas ima svoje navade kuhanja, v Italiji pa obstaja nekaj nenapisanih pravil (le regole), ki jih pri pripravi hrane upošteva večina Italijanov. Jih poznate?

italijani jedo spagete le z vilicami

Italijani jedo špagete le z vilicami, zato boste na žlico čakali zaman.

Ne dodajajte olja v vodo, kadar kuhate testenine

Veliko ljudi med kuhanjem testenin v vodo doda žlico olja (l’olio), da se testenine med kuhanjem ne bi sprijele. Italijani bi ob takšnem početju zagotovo dvignili obrvi, saj sami tega nikoli ne počnejo. Olje in omake Italijani testeninam vedno dodajajo po tem, ko so testenine že odcedili (scolare).

Piščanec in testenine?

V zahodnem svetu je zelo priljubljen piščanec (il pollo) v kremasti omaki s testeninami, zmotno pa nekateri verjamejo, da gre za tradicionalen italijanski recept. V italijanski kuhinji boste redko zasledili, da se piščanec v omaki postreže (servire) s testeninami.

Ne lomite špagetov oziroma dolgih testenin

Špageti in dolge testenine spadajo med tiste bolj »nerodne« vrste testenin za kuhanje, saj štrlijo iz lonca, dokler se spodnji del testenine ne zmehča dovolj. Kljub temu v Italiji nikoli ne boste videli, da bi testenine prelomili (spezzare). Špageti morajo ohraniti svojo dolžino (la lunghezza), saj jih tako lažje navijamo na vilice (la forchetta), na testenino pa se prime več omake (il sugo).

Ne navijajte testenin na žlico!

V Sloveniji boste v restavraciji ob naročilu testenin pogosto dobili tudi žlico (il cucchiaio), saj naj bi z njeno pomočjo špagete lažje navijali. Če boste špagete jedli v Italiji, boste na žlico čakali zaman, saj je ta navada tam precej neobičajna (insolito). Italijani jedo špagete le z vilicami.

Rižota in testenine niso priloga

Če boste na večerji ali kosilu gostili italijansko družino (la famiglia), ki bi jo radi navdušili s svojimi sposobnostmi priprave italijanskih jedi, jim nikar ne postrezite rižote (il risotto) ali pa testenin (la pasta) kot prilogo (il contorno) k mesu. V Italiji so namreč rižota in testenine samostojna jed, pri večhodnih večerjah (la cena) ali kosilih (il pranzo) pa sta to velikokrat topli predjedi.

Po kosilu ne naročajte kave z mlekom

V Italiji v kavnih napitkih z mlekom uživajo le ob zajtrku (la colazione), tja do desete ure dopoldan. Pitje kavnih napitkov z mlekom (il latte) po obrokih naj bi negativno vplivalo na prebavljanje hrane. Tako nikoli ne boste videli Italijana, ki bi si po obilnem kosilu naročil še kavo z mlekom, kar pa je v Sloveniji precej pogosta navada (l’abitudine).

Tečaj italijanščine za samozavesten govor

Tečaj italijanščine v Linguli je dobra priložnost, da spoznate italijanske navade. Znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v italijanščini ali obiskali italijansko restavracijo!

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.