Limoncello – italijanski liker

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi zanimivosti o italijanski kulturi in kulinariki. Italija ni znana le po pestri izbiri vin (il vino), saj so po svetu priljubljene tudi številne druge italijanske alkoholne pijače. Med italijanskimi žganimi pijačami je najbolj znan limonov liker limoncello, ki prihaja iz južne Italije.

Limoncello v Italiji vedno postrežejo ohlajenega. Vir: https://www.barschool.net/us/blog/8-drinks-make-most-your-limoncello

Recept za osvežujoč limoncello

Sestavine:

  • 5 limon (il limone)
  • 250 g sladkorja (lo zucchero)
  • 0,5 l 95-odstotnega alkohola (gli alcolici)
  • 0,5 l vode (l’acqua)

Priprava:

Limone dobro operite in na tanko obrežite lupino. Odrežite le rumeni (giallo) del lupine, saj beli del povzroča grenak okus. Lupinice dodajte v alkohol in vse skupaj preljite v posodo, ki jo lahko tesno zaprete. Posoda z alkoholom naj približno 14 dni stoji v temnem (buio) prostoru. Potem se lotite priprave sirupa (lo sciroppo). Zmešajte vodo s sladkorjem in počasi segrevajte, da se ves sladkor stopi. Sirup dodajte v alkoholno mešanico, ki ste jo predhodno precedili in odstranili vse limonine lupine. Limoncello nalijte v steklenico in shranite v hladilnik (il frigorifero).

Pijte limoncello kot Italijani

Limoncello v Italiji vedno postrežejo ohlajenega (freddo), po navadi je to po večerji, saj naj bi dobro vplival na prebavo (la digestione). V nekaterih delih Italije ga postrežejo v keramičnih kozarčkih, ki jih predhodno prav tako ohladijo. Limoncello pa se ne prileže le po večerji, temveč je postal priljubljena sestavina v različnih koktajlih, sladoledu (il gelato) ali drugih sladicah.

Ne marate okusa limon?

Nič hudega, obstaja kar nekaj različic te priljubljene italijanske pijače. S podobno pripravo se namreč pripravljajo tudi pistachiocello, ki se dela s pistacijami, arancello z okusom pomaranč in fragoncello z okusom jagod.

O pravem izvoru limoncella obstajajo le teorije

Kje, kdo in kdaj naj bi pripravil prvi limoncello, je še vedno uganka, saj o njegovem izvoru kroži kar nekaj teorij, a po vseh naj bi izviral z juga Italije in iz 20. stoletja. Nekateri pravijo, da so si z limoncellom proti prehladu pomagali že ribiči (il pescatore), drugi pravijo, da so ga prvi začeli pripravljati menihi (il monaco), poleg tega pa obstajajo še številne druge lokalne zgodbe o prvem pravem limoncellu.

Tečaj italijanščine: spoznajte Italijo

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je dobra priložnost, da spoznate italijanske pijače in druge kulinarične dobrote.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.