Nutella, priljubljen italijanski namaz

Tečaj italijanščine je tudi odlična priložnost za pogovor o hrani in izdelkih, ki izvirajo iz Italije. Le kdo ne pozna nutelle, sladkega namaza, ki je po vsem svetu tako priljubljen (popolare), da ima 5. februarja celo svoj praznik?

Vas je zamikalo, da bi si jo namazali na kruh? Foto: -donald-

Odličen marketing – brezplačno na kruh

V Evropi so nutello začeli prodajati leta 1964, slabih 20 let kasneje pa še v ZDA. Bila je pravi hit že od vsega začetka – morda zato, ker je bila kar šestkrat cenejša (più economico) od čokolade, ali pa zaradi dobre marketinške strategije: kot del promocije v italijanskih trgovinah so si jo otroci, če so s seboj prinesli kos kruha, namazali (spalmare la Nutella) kar zastonj!

Vsaki dve sekundi in pol prodan en kozarec nutelle

Danes pa je ta lešnikov namaz poznan že po vsem svetu: teža nutelle, ki jo proizvedejo (produrre) v enem letu, je enaka teži Empire State Buildinga!

Kaj ima z njo Napoleon?

Davki v času Napoleonovih vojn so neverjetno podražili proizvodnjo čokolade (la cioccolata), zato so jo piemontski izdelovalci »redčili« z zdrobljenimi lešniki. Podobno je po drugi svetovni vojni storil slaščičar Pietro Ferrero in leta 1946 se je rodila pasta gianduja. Prvi kozarec nutelle, kakršno poznamo danes, je zapustil Italijo leta 1964 in od takrat je priljubljenost tega namaza samo še naraščala.

Od kod ime nutella?

Ime nutella je nastalo iz kombiniranja angleške besede nut (lešnik) in latinske pripone za sladko – ella.

25 odstotkov lešnikov na svetu porabijo za nutello

Nutello oglašujejo kot lešnikov namaz, saj po italijanskih zakonih vsebuje premalo čokolade, da bi jo lahko imenovali čokoladni namaz. Lešniki (le nocciole) so bili včasih glavna sestavina – po originalnem piemontskem receptu naj bi gianduja vsebovala 71,5 odstotka lešnikov in le 19,5 odstotka čokolade. Danes so njene glavne sestavine sladkor, palmovo olje (l’olio di palma), lešniki, kakav v prahu in posneto mleko. Ker naj bi palmovo olje vsebovalo veliko nasičenih maščob (i grassi saturi) in torej bilo škodljivo za zdravje, je francoska vlada hotela sprejeti zakon, s katerim bi davek na olje zvišali za skoraj 400 odstotkov, kar je med ljudmi skorajda povzročilo proteste.

Nutella – prepovedano ime za otroka

Francoski par je po namazu želel imenovati svojega otroka, a mu je sodišče to prepovedalo (proibire). Nutella naj bi bila namreč preveč poznana kot lešnikov namaz, zato bi bila deklica lahko tarča posmeha.

V skodelicah na fakulteti

Priljubljena pa je tudi drugje: v ZDA so študenti (gli studenti) univerze Columbia odkrili, da jim nutella pripada v sklopu šolske prehrane, zato so jo začeli odnašati kar v skodelicah. Na univerzi pravijo, da so zanjo zapravili 5.000 dolarjev na teden – kasneje so podatek sicer zanikali.

Ukradli 5.000 kozarcev nutelle

Tudi v Nemčiji še danes ne vedo, ali so tatovi (i ladri) kar 5.000 kozarcev oziroma 5,5 tone nutelle pojedli kar sami ali pa so jo ukradli zato, da bi jo preprodali. Njena vrednost je bila ocenjena na več kot 15.000 evrov! Je pa res, da naj bi isti nepridipravi pred tem izmaknili tudi večjo količino kave in red bulla.

Tečaj italijanščine – spoznajte tipične jedi

Seveda je zanimivosti še veliko, na tečaju italijanščine v Linguli pa bomo poskrbeli, da jih boste spoznali čim več.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.