Sladko življenje – La Dolce Vita

Vam med učenjem italijanščine v teh poletnih dneh prija kaj sladkega? Če niste ravno v Italiji in ne morete zaviti v gelaterio, potem se osvežite s sladoledom (gelato) kar v bližnji slaščičarni.

  • Gelato

Izraz gelato izhaja iz latinskega gelātus in pomeni »zamrznjeno«. Prvič so se z njim sladkali v 16. stoletju na poroki francoskega kralja Henrika IV.; pripravil jim ga je sicilijanski dvorni slaščičar.

  • Panna cotta

Sladoled pa ni edina italijanska sladica, ki razvaja naše brbončice. Panna cotta (smetanova strnjenka) je preprosta sladica (dolce) iz smetane, sladkorja in želatine. Izhaja iz italijanske pokrajine Piemonte, strežejo pa jo po vsej Italiji s sadnim, čokoladnim ali karamelnim prelivom.

  • Tiramisu

Italijani kot strastni kavopivci so svoj priljubljeni napitek vključili tudi v sladico. Poznamo jo pod imenom tiramisu, kar pomeni »dvigni me«. Prvič so jo ponudili leta 1960 v beneški restavraciji Le Beccherie. Priprava je preprosta, zato se s to sladico pogosto sladkajo tudi nepričakovani obiski. Piškote (biscotti), prepojene s kavo, prekriva zmes sira mascarpone in stepenih jajc (uovo), na vrhu pa je posut kakav (cacao) v prahu. Preberite več o tiramisuju.

So se vam pocedile sline? Na tečaju italijanščine sladic sicer ne boste pripravljali, lahko pa hitro pobrskate za receptom (ricetta) in kar sami poskrbite za sladkanje po italijansko. Buon appetito (dober tek)!