Kaj zajtrkujejo Italijani?

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da se poleg jezika naučite tudi kaj o italijanski kulinariki. Vsaka kultura ima svoje navade prehranjevanja. Medtem ko Angleži in Nemci svoj dan radi začnejo z obilnim zajtrkom, to za Italijane ne velja, saj pri njih  jutra dišijo po kavi (il caffè) in sladkem pecivu (i dolcetti).

italijanski zajtrk

Preizkusite nekaj kombinacij, ki si jih Italijani pogosto privoščijo za zajtrk!

Colazione all’Italiana – zajtrk po italijansko

Za italijanski zajtrk ne obstaja poseben tradicionalni recept (la ricetta tradizionale), saj ga najpogosteje sestavljata kavni napitek in sladko pecivo. Večina Italijanov si namreč ne predstavlja, da bi zajtrkovala kalorične slane jedi, kot so klobase (la salsiccia), slanina (la pancetta), ribe (il pesce) ali jajca (l’uovo). Prav tako pa očitno tudi niso ljubitelji kuhanja navsezgodaj zjutraj, saj priprava zajtrka v Italiji ne zahteva veliko časa. Velikokrat zajtrkujejo kar na poti v službo, v bližnji kavarni. Oglejte si nekaj primerov sladkega peciva, ki ga zajtrkujejo Italijani:

  • cornetto – italijanski rogljiček, ki je manjši, slajši in manj maslen od francoskega;
  • crostata – italijanska pita iz krhkega testa in sadnega nadeva;
  • biscotti – italijanski piškoti, ki so dvakrat pečeni, suhi (secco) in zelo hrustljavi (croccante), pogosto vsebujejo koščke mandljev;
  • sfogliatella – italijansko sladko pecivo iz Neaplja, ki spominja na nabrane liste, polnjeno pa je z različnimi nadevi (la farcitura).

Priljubljene kombinacije

Preizkusite nekaj kombinacij (la combinazione), ki si jih Italijani pogosto privoščijo za zajtrk:

  • Cappuccino in cornetto: kapučino in rogljiček veljata za enega od najpogostejših zajtrkov v Italiji.
  • Espresso in biscotti: preprosta kombinacija grenkega espressa in hrustljavih italijanskih piškotov je priljubljen (popolare) zajtrk Italijanov.
  • Espresso macchiato in panino: espresso z nekaj kapljicami mleka in lahek sendvič pa sta za tiste, ki jutra radi začenjajo s čim bolj slanim (salato).

Zajtrkujte kot pravi Italijani!

Če želite zajtrkovati kot pravi Italijani, ni pomembno le, kaj boste jedli, temveč tudi, kako. Pojdite v bližnjo kavarno in pri pultu (al banco) naročite kavo. Ne pozabite, da je jutro edini del dneva, ko se v Italiji pijejo kavni napitki z mlekom, kot sta  cappuccino ali latte macchiato. Izberite si še kos sladkega peciva in uživajte! Če boste kavo in pecivo pojedli stoje pri pultu, bo to ceneje, saj je postrežba (il servizio) pri mizi običajno dražja.

Tečaj italijanščine in kulinarika

Tečaj italijanščine v Linguli je odlična priložnost, da spoznate še druge italijanske navade in kulinarične dobrote ter se ob tem naučite italijanščine, kar vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste na italijanski zajtrk odpravili kar čez mejo!

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.