Italija, dežela za sladokusce

Tečaj italijanščine omogoča spoznavanje italijanskih jedi. Italijanska kuhinja je priljubljena po vsem svetu, večinoma pa jo sestavljajo tradicionalne jedi, kot so testenine, pica, rižota, cmoki, polenta … Največ sprememb je doživela v času odkrivanja Amerike, ko so začeli uporabljati doslej neznane kulture, npr. krompir, paradižnik, beli poper in koruzo.

Tečaj italijanščine

Tradicionalno italijansko kosilo

Tradicionalno italijansko kosilo je sestavljeno iz več hodov. Pred velikim in dolgotrajnim obrokom se najprej spije kakšen aperitiv (aperitivo), nato se ponudi predjed (antipasto), nadaljuje s prvo (primo) in glavno (secondo) jedjo, ki jo spremlja priloga (contorno), in konča s sladico (dolce), kavo (caffè) ter digestivom (digestivo).

Suhe testenine naj bi v Italijo v 13. stoletju prinesli Arabci, medtem ko so sveže poznali že prej in jih običajno jedli z medom ali sladkorjem. Vsem znana paradižnikova omaka je testenine obogatila šele v 18. stoletju. Danes jih poznajo prek 140 vrst.

Italijanske sladice

gelato

Gelato s piškotoma v obliki stolpov (Avtor: Solitude)

Tudi italijanske sladice slovijo po vsem svetu. Italija je dežela domačega sladoleda, katerega okusi ne poznajo meja. V Torinu je bila konec 17. stoletja izdelana prva trda čokolada, v uk k priznanim čokoladnim mojstrom pa so hodili tudi Švicarji. Danes je največji proizvajalec čokoladnih sladkosti Ferrero, ki med drugim izdeluje namaz Nutella. Med sladkosti, ki jih velja okusiti, sodijo še raznovrstni piškoti, božična kolača pandoro in panettone ter tiramisù in panna cotta.

Slow Food

Konec 80. let se je v Italiji začel širiti McDonald’s, ki se mu je v skrbi za italijansko tradicionalno kuhinjo uprla skupina chefov s Carlom Petrinijem na čelu. Ustanovili so organizacijo, ki je po vsem svetu postala znana kot Slow Food, in razglasili, da obeda ne bi smeli soditi po tem, kako hitro je pripravljen, ampak po užitku, ki ga nudi.

Tečaj italijanščine – spoznajte tipične jedi

Obisk Italije je neizogibno povezan tudi z okušanjem vseh mogočih kulinaričnih dobrot. Da boste nanje dobro pripravljeni, bo poskrbel tečaj italijanščine v Linguli. Izkušeni učitelji vas bodo naučili osnovnega besedišča s kulinaričnega področja in naročanja v gostilni.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.