Italijanski špageti alla carbonara

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da se poleg jezika naučite tudi kaj o italijanski kuhinji. Med najbolj znane italijanske jedi sodijo špageti carbonara, ki jih poznajo po vsem svetu. To je odlična ideja za obrok, saj je priprava zelo enostavna (semplice)! Ste jih že kdaj skuhali?

špageti alla carbonara

Špageti alla carbonara – se vam že kaj cedijo sline?

Recept za špagete carbonara

Špagete carbonara pripravljajo skoraj v vsaki restavraciji s testeninami. Kljub kremasti (cremoso) omaki v originalnem receptu ni ne smetane ne mleka!

Za pripravo potrebujete:

  • 2 kavni žlici olivnega olja (l’olio d’oliva)
  • 500 g dimljene svinjske ličnice (il guanciale di maiale)
  • 3 jajca (l’uovo)
  • 500 g špagetov (gli spaghetti)
  • 10 jušnih žlic ribanega sira Pecorino Romano (il formaggio)
  • sol (il sale)
  • poper (il pepe)

Svetovna specialiteta v pol ure

Segrejte olivno olje in dodajte (aggiungere) na kocke narezano slanino (svinjsko ličnico). Pražite jo, dokler ne postane hrustljava in zlatorjave barve. Nato jo odstavite z ognja in odcedite na papirnatih brisačah. V osoljeni vodi skuhajte špagete. V posebni posodi zmešajte (mescolare) surova jajca in pet žlic sira ter po občutku začinite s poprom. Jajčno zmes polijte po odcejenih špagetih in vse skupaj mešajte, dokler zmes ne postane kremasta in rahlo ohlajena. Dodajte koščke slanine in preostanek sira ter popoprajte. Buon appetito!

Skrivnosten izvor ene najbolj znanih italijanskih jedi

Teorij o izvoru špagetov carbonara je veliko, dokazov (la prova) pa zelo malo. Tako se strokovnjaki že leta ukvarjajo s tem, ali ima ime carbonara kakšno povezavo z ljudmi, ki so izdelovali oglje, oziroma kako je ime povezano z izvorom jedi. Ena izmed teorij pravi, da naj bi prve špagete carbonara pripravili v italijanski restavraciji Osteria delle Tre Corone, kjer naj bi skrivoma sestankovali izdelovalci oglja (il carbone).

So špagete carbonara res odkrili ameriški vojaki?

Legenda pravi, da naj bi recept za špagete carbonara »odkrili« ameriški vojaki, ki so leta 1944 prišli v Rim. Ameriški vojaki naj bi zmešali umešana jajca s slanino in jim dodali špagete. Italijanski vojaki naj bi jih posnemali in tako naj bi nastala svetovno znana jed (il piatto). To je seveda le legenda, ki ji Italijani ne verjamejo najbolj.

Tečaj italijanščine: izboljšajte svoje znanje

Tečaj italijanščine v Linguli je dobra priložnost, da spoznate še druge italijanske kulinarične dobrote, znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v italijanščini ali pa boste obiskali italijansko restavracijo!

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.