Nenavadne italijanske jedi

Tečaj italijanščine je dobra priložnost tudi za pogovor o pestri italijanski kulinariki. Italijanska kuhinja velja za eno izmed najbolj priljubljenih na svetu, na italijanskih menijih pa najdemo tudi precej nenavadnih specialitet (la specialità). Bi si jih upali poskusiti?

Vsi poznamo tiramisu. Bi si ga upali pripraviti s pivom namesto s kavo?

Coda alla vaccinara

Jed se pripravlja iz govejega repa (la coda di bue), ki se več ur kuha v paradižnikovi omaki. Kuhati se mora tako dolgo, da meso z lahkoto ločimo od kosti, pri tem pa postane zelo sočno (succoso) in polno okusov, ki jih je vsrkalo iz omake. Codo alla vaccinara strežejo v številnih restavracijah v Italiji, zelo znane pa so predvsem tiste v mestu Testaccio.

Pajata

Pajata je italijanska jed, ki se pripravlja iz telečjega črevesja (l’intestino). Pomembno je, da se teliček čim dlje hrani z materinim mlekom, saj je tako njegovo črevesje boljšega okusa. Pajata se pogosto pripravlja na žaru (alla griglia), v paradižnikovi omaki s testeninami ali pa se uživa kuhana.

Coratella

Coratella je še ena jed iz notranjih delov (pljuča, srčki, jetra) živali, le da gre pri coratelli za drobovino kuncev ali jagenjčkov (l’agnello). Na italijanskih menijih se najpogosteje znajde v pomladnem času, ko jo tradicionalno pripravijo z artičokami (il carciofo) in se imenuje coratella con carciofi.

Birramisu

Kot nam pove že ime, gre za tiramisu, le da kavo nadomestimo s pivom (la birra). Sladka krema in grenko pivo se vsekakor ne slišita kot obetavna kombinacija, pa vendar gre za sladico, ki jo je vredno vsaj enkrat poskusiti.

Sanguinaccio dolce

Sanguinaccio dolce je čokoladna krema, ki jo sestavljajo klasične sestavine čokolada, mleko, rozine (l’uvetta) in sladkor ter prašičja kri, ki marsikoga odvrne, da bi poskusil to sladico. Sanguinaccio dolce postrežejo kot samostojno sladico, kot namaz ali pa kot dodatek k piškotom (il biscotto).

Cervelli Fritti

Kot razkriva že ime, gre za ocvrte možgane, po navadi jagnjeta ali pa teleta. Ocvrto (fritto) specialiteto pripravijo s soljo in poprom ali pa jo pokapljajo z limonovim sokom in postrežejo kot predjed (l’antipasto).

Tečaj italijanščine in kulinarika

Italijanska kulinarika tako ne ponuja le kombinacij, ki jih obožuje ves svet, temveč tudi nekaj bolj nenavadnih. Tečaj italijanščine v Linguli je dobra priložnost, da v italijanskem jeziku poklepetate tudi o svojih najljubših ali pa tistih ne tako ljubih italijanskih jedeh.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.