Svetovno znani italijanski siri

Italijanski siri (il formaggio) so poleg francoskih zagotovo eni izmed najbolj znanih, italijanske kombinacije jedi z različnimi vrstami sirov pa so v navdih kuharjem po vsem svetu. Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi zanimivosti o italijanski kulinariki.

italijanski siri

Italijani poznajo več kot 400 vrst sirov.

Več kot 400 vrst sirov

Italijani poznajo več kot 400 vrst sirov. Pridelujejo jih iz kravjega (di vacca), kozjega (di capra)  in ovčjega (di pecora)  mleka.

Najbolj znani mehki italijanski siri  (a pasta molle)

 • Rikota (la riccota) je kremasta in sladkega okusa, zato jo Italijani najpogosteje uporabljajo za nadeve v testeninah, kot so kaneloni in ravioli.
 • Mocarela (la mozzarella) je blagega okusa, Italijani pa jo najpogosteje uporabljajo v solati caprese in na pici margeriti.
 • Maskarpone (il mascarpone) ima bogat in kremast okus, v italijanski kuhinji pa ga pogosto uporabljajo namesto sladke smetane. Je tudi ena izmed glavnih sestavin tiramisuja.

Poltrdi italijanski siri (a pasta semidura)

 • Fontina (la fontina) je maslenega okusa, pridelujejo pa jo le iz kravjega mleka. Poleg parmezana in mocarele je sir fontina ena izmed sestavin italijanskega fondija (la fonduta).
 • Gorgonzola (il gorgonzola) je sir s plemenito plesnijo, ki je slanega in ostrega okusa. Ime je dobila po mestecu Gorgonzola vzhodno od Milana. Italijani jo pogosto uporabljajo v rižotah, testeninah in na pici.
 • Taleggio (il taleggio) je kremaste teksture, ima močno aromo in je obdan s tanko skorjico. Je pogost spremljevalec rižot in kremaste polente.

Trdi italijanski siri (a pasta dura)

 • Pekorino (il pecorino) je pridelan le iz ovčjega mleka, je aromatičen, precej slan in rahlo pikanten sir. Italijani ga uporabljajo predvsem k testeninam v jedeh, kot sta »cacio e pepe« (špageti s pekorinom in poprom) in »pasta alla carbonara« (špageti carbonara).
 • Grana Padano (Grana Padano) je pridelan iz kravjega mleka, okus pa je malenkost manj izrazit kot okus parmezana Parmigiano Reggiano. Še ena razlika med njima: Grana Padano zori 9 mesecev, Parmigiano Reggiano pa 12 mesecev.
 • Parmezan (Parmigiano Reggiano) je močnejšega okusa kot sir Grana Padano, oba pa sta zelo priljubljena v kombinaciji z omako bolognese.

Pripravite sami: testenine Cacio e pepe

Zanimiva konkretno poprasta jed za ljubitelje močnih okusov. Poskusite.

 • 400 gramov suhih (dolgih) testenin
 • 200 gramov nastrganega sira pekorino
 • 1 jedilna žlica črnega popra v zrnu

Priprava: V velikem loncu zavrite vodo, ki jo le rahlo solite, saj je že pekorino precej slan. Poprova zrna drobno zdrobite z nožem.

Ko so testenine skoraj kuhane, jih odcedite, vodo, v kateri so se kuhale, pa prihranite.

Na ogenj pristavite plitvo ponev in vanjo stresite testenine. Zdrobljen poper dajte v cedilo in ga na hitro poblanširajte v vroči vodi, nato pa stresite na testenine. Dodajte še približno četrtino nastrganega pekorina, nekaj žlic vode, v kateri so se kuhale testenine, in vse skupaj dobro premešajte oziroma pretresite, da se sir stopi.

Potem postopoma dodajajte preostali sir in vsakič tudi malo vode, medtem pa testenine mešajte oziroma pretresajte. Tako bo nastala bogata kremna omaka, ne da bi dodajali maščobo. Ko ste porabili ves sir, je priprava končana. Testenine postrezite takoj.

Tečaj italijanščine vam bo olajšal branje receptov

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je dobra priložnost, da spoznate tudi italijansko kulinariko. Vaše znanje italijanščine pa vam bo zagotovo koristilo, če se boste lotili prebiranja receptov v italijanščini ali obiskali italijansko restavracijo!

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.