Panzerotti – okusni italijanski žepki

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi pestro italijansko kuhinjo. Ena izmed znanih italijanskih jedi so panzerotti, ocvrti žepki iz testa z različnimi nadevi, ki so na prvi pogled zelo podobni prepognjeni pici calzone.

Tečaj italijanščine

Panzerotti in pica calzone sta si zelo podobna, kljub temu pa ju ne smemo zamenjevati.

Napihnjeni kot trebuh!

Samostalnik panzerotto izhaja iz italijanske pomanjševalnice besede panza, ki pomeni trebuh. Beseda naj bi tako označevala jed (il piatto), ki šaljivo spominja na poln trebuh.

Panzerotti ali pica calzone?

Panzerotti in pica calzone sta si zelo podobna, kljub temu pa ju ne smemo zamenjevati. Oba sta narejena iz testa za pico, vendar je panzerotti ocvrt v olju, pica calzone pa je pečena v peči ali pečici. Podobna sta si po obliki (la forma) in nadevu, saj oba tradicionalno vsebujeta mocarelo in paradižnik.

Recept za žepke panzerotti (30 žepkov)

Za pripravo testa potrebujete:

  • 500 g moke (la farina)
  • 50 ml mlačnega mleka (il latte)
  • suhi ali sveži kvas (il lievito)
  • 190 ml vode (l’acqua)
  • sol, sladkor in olivno olje (il sale, lo zucchero, l’ olio d’oliva)

Za pripravo nadeva potrebujete:

  • 200 g sira mocarela (la mozzarella)
  • 200 ml pasiranega paradižnika (la passata di pomodoro)
  • po želji lahko dodate sir Parmigiano Reggiano in šunko (il prosciutto cotto)

Priprava:

Najprej si pripravimo testo, ki ga oblikujemo v 30 kepic, ki jih pustimo vzhajati. Medtem pripravimo nadev (la farcitura). Na malo olivnega olja v vroči ponvi pokuhamo pasiran paradižnik, tako da izhlapi odvečna tekočina. Mocarelo odcedimo in jo narežemo na koščke. Če bomo v nadev dodali še kakšne sestavine, narežemo (tagliare) tudi te. Ko je testo pripravljeno, ga tanko razvaljamo, kot bi pripravljali pico. Na eno polovico testa dodamo omako in preostali nadev. Testo nato zapognemo (piegare) in s prsti pritisnemo ob robovih. Nato jih ocvremo (friggere) v olju do zlatorumene barve in še tople postrežemo.

Tečaj italijanščine – spoznajte tipične jedi

Tečaj italijanščine v Linguli je tako dobra priložnost, da spoznate še druge italijanske kulinarične dobrote. Usvojeno znanje italijanščine pa vam bo zagotovo pomagalo pri prebiranju receptov v italijanščini.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.