Florentinski zrezek, poslastica za mesojedce

Tečaj italijanščine vam ponuja vpogled v italijansko kulturo. Njen pomembni del je izvrstna italijanska kulinarika z vsemi svojimi specialitetami. Zagotovo poznate testenine, pice in mnoge sladice, med mesne velikane pa nedvomno sodi florentinski zrezek. Svet ga pozna pod imenom bistecca alla fiorentina (včasih tudi samo fiorentina) ali angleškim izrazom T-bone steak.

tečaj italijanščine

Medičejci med prvimi žar mojstri

Izvor florentinskega zrezka ni povsem jasen, a ga mnogi povezujejo s slavno firenško družino (la famiglia) Medičejcev (Medici). Ti naj bi vsako leto 10. avgusta, ob godu svetega Lovrenca (San Lorenzo), med ljudi razdelili na žaru (alla griglia) pečene goveje zrezke. Leta 1565 pa naj bi bili na tej pojedini tudi Angleži, ki so glasno zahtevali »beef steak«. Italijanska beseda za zrezek – bistecca naj bi bila tako angleškega izvora.

Merilo za debelino … kazalec!

tečaj italijanščinePrvi recept (la ricetta) za pripravo pravega florentinskega zrezka je konec 19. stoletja v znani kuharski knjigi La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene objavil Pellegrino Artusi. Pravi zrezek mora biti urezan iz ledvenega predela telečjega hrbta. Vključevati pa mora file (il filetto), kontrafile (il contrafiletto) in značilno kost (l‘osso) v obliki črke T. Debel (grosso) mora biti toliko, da ga lahko med peko postavimo navpično na kost. To je nekje od tri do šest centimetrov. Debelina posameznega zrezka pa je pravzaprav odvisna od mesarja (il macellaio) in njegovega kazalca! Z njim naj bi namreč mesar meril debelino. Zrezek naj bi tehtal vsaj en kilogram.

Dario Cecchini – najslavnejši italijanski mesar

Če hočemo popoln florentinski zrezek, je zagotovo prava destinacija vasica Panzano, ki leži 40 kilometrov iz Firenc. Tu ima svojo mesnico (la macelleria) in tri restavracije (il ristorante) eden izmed bolj poznanih mesarjev na svetu Dario Cecchini. Kot je prepričan, pogoj za dober florentinski zrezek ni dober kuhar (il cuoco), ampak predvsem dober mesar!

Ne pripravljamo ga dobro pečenega

tečaj italijanščineČe boste na izletu v Firencah obiskali kakšno pravo italijansko gostilno, boste lahko naleteli na zapis: »Ne pripravljamo ga dobro pečenega« (»Non serviamo le fiorentine ben cotte.«). Sredica mora namreč biti lepo rožnata. Zrezek naj bi pred pečenjem pustili na sobni temperaturi, saj je drugače sredica zrezka prehladna in se pečenje ne bi dobro končalo. Ko damo zrezek na žar, mora biti temperatura visoka, rešetke žara pa nizko spuščene. Tako se na zrezku naredi skorjica, ki prepreči, da bi se iz zrezka izcedili sokovi. Meso ne sme biti žilavo, ampak se mora v ustih prav lepo stopiti.

Tečaj italijanščine: berite recepte kar v italijanščini

Tečaj italijanščine vas bo zagotovo navdušil tudi za italijansko kulinariko in njene specialitete. Po tečaju boste lahko recepte brali kar v italijanščini! Ob naslednjem obisku Toskane pa nikar ne pozabite na florentinski zrezek!

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.