Panna cotta – italijanska sladica

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da se poleg jezika naučite tudi kaj o pestri italijanski kuhinji. Ena izmed najbolj znanih italijanskih sladic je panakota ali smetanova strjenka (panna cotta – »kuhana smetana«), ki je zaradi preproste in hitre priprave zelo priljubljena, poznamo pa jo v številnih kombinacijah z različnimi prelivi in sladkimi omakami.

Bi si privoščili panakoto? Njena priprava je preprosta.

Različne vrste za različne okuse!

Panakota je izjemno priljubljena sladica (il dolce) iz preprostega razloga – osnovni recept je tako enostaven (semplice), da ga lahko prilagodite skoraj vsakemu okusu.

Tukaj je nekaj zanimivih kombinacij, ste kakšno že poskusili?

 • S kavo – strjenko lahko postrežete v kozarcu ter ji dodate ledeno kavo (il caffè ghiacciato) in stepeno sladko smetano.
 • Z avokadom – osnovnemu receptu za strjenko dodajte avokado (l’ avocado) in sok limete, okrasite s pistacijami.
 • S kokosovim mlekom (il latte di cocco) – navadno mleko lahko nadomestite s kokosovim, panakoto pa okrasite s kokosovo moko.

Recept za panakoto s prelivom iz gozdnih sadežev

Za pripravo strjenke potrebujete:

 • 5 dl sladke smetane (la panna fresca)
 • 1 dl mleka (il latte)
 • 100 g sladkorja (lo zucchero)
 • 1 vrečko želatine v lističih (la gelatina)
 • 1 vaniljev strok (il baccello di vaniglia)

Za pripravo preliva pa:

 • 50 g sladkorja
 • 250 g gozdnih sadežev (svežih ali zamrznjenih) (i frutti di bosco)
 • 1 limono (il limone)

Priprava vam bo vzela le 15 minut

Najprej pripravite strjenko. Želatino namočite (inzuppare) v manjši količini vode in pustite nekaj minut, da nabrekne. V lonec nalijte sladko smetano in mleko, dodajte sladkor in vaniljo (vaniljev strok prerežete (tagliare), z noževo konico izpraskate vaniljo in jo dodate v maso). Maso kuhajte približno pet minut na zmerni temperaturi (cuocere a fuoco lento). Ko se sladkor povsem raztopi, odstavite posodo. Dodajte ožete lističe želatine in mešajte toliko časa, da se želatina razpusti. Maso nato vlijte (versare) v modelčke ali skodelice, ki ste jih prej splahnili s hladno vodo. Modelčke prekrijte s prozorno folijo (la pellicola) in postavite v hladilnik za približno dve uri, da se masa strdi in ohladi.

Medtem pripravite preliv. Gozdne sadeže stresite v lonček, jih prelijte (travasare) s sokom ene limone in dodajte sladkor. Preliv pokuhajte, vendar pazite, da sadje ne razpade.

Ohlajeno strjenko zvrnite na krožnik in prelijte z nekaj žlicami sadne omake. Panakoto lahko okrasite (decorare) tudi z nekaj lističi sveže mete.

Popolna sladica za vsak okus

Panakoto lahko hitro in enostavno pripravimo z le nekaj sestavinami. Če uporabljamo sestavine brez glutena (il glutine), pa si jo lahko privoščijo tudi tisti, ki ga ne smejo uživati. Tako kot pri večini pudingov in strjenk lahko tudi pri panakoti zmanjšamo količino sladkorja ali pa ga sploh ne dodamo. Ta italijanska sladica pa je lahko z nekaj zamenjavami in nadomestki primerna tudi za vegane (il vegano).

Od kod izvira panakota?

Samo ime »panna cotta« v italijanskih kuharskih knjigah (il ricettario) ni bilo omenjeno vse do leta 1960. Za njeno »domovino« pogosto označujejo pokrajino Piemont v Italiji, kjer so jo leta 2001 vključili tudi na seznam svojih tradicionalnih jedi.

Tečaj italijanščine: trenirajte svojo italijanščino

Tečaj italijanščine v Linguli je tako dobra priložnost, da spoznate še preostale italijanske kulinarične dobrote, vaše znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v italijanščini.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.