Parrozzo – italijanski božični kolač

Tečaj italijanščine je tudi priložnost za pogovor o italijanski kuhinji. Tradicionalne italijanske recepte pripravljajo po vsem svetu, med najbolj znane pa sodijo tudi sladki kruhi in kolači. Kolač parrozzo je ena izmed tradicionalnih slaščic (il dolce), ki jo v božičnem času pripravljajo v Abruciju.

parrozzo

Parrozzo – tako dober, da ima kar svojo pesem! Foto: https://www.cucchiaio.it

Od zažganega kruha do sladke dobrote …

tečaj italijanščineKolač je prvič pripravil pek (il fornaio) in lastnik pekarne v Pescari, Luigi D’Amico, in sicer že leta 1920. Želel je pripraviti sladko različico italijanskega kmečkega koruznega kruha – pane rozzo. Tako je koruzo zamenjal z jajci in mandlji, kolač pa prelil s temno čokolado, da bi spominjala na zažgano skorjo kmečkega kruha (il pane).

Originalna pekarna. Foto: https://www.luigidamicopescara.it/la-storia

Tako dober, da ima kar svojo pesem!

tečaj italijanščineLuigi D’ Amico je kolač poimenoval parrozo in povabil pesnika Gabriela d’Annunzia na degustacijo (la degustazione). Pesniku je bil kolač očitno tako všeč, da mu je v čast sestavil pesem »La Canzone del Parrozzo«.

 

 

Pesnik Gabriele D’Annunzio,

Recept za pripravo božičnega kolača parrozzo

Sestavine:

  • 120 g pšeničnega zdroba
  • 100 g mletih mandljev (la mandorla)
  • 100 g sladkorja (lo zucchero)
  • 4 velika jajca (le uova)
  • 80 g stopljenega masla (lahko ga nadomestimo s sončničnem oljem) (il burro)
  • 2 žlički žgane pijače amaretto di Saronno
  • naribana lupinica limone
  • 200 g temne čokolade (+ 20 g masla po potrebi) (il cioccolato fondente)

Priprava ni zahtevna

tečaj italijanščineLočite rumenjake od beljakov in iz beljakov pripravite sneg. V rumenjake (il tuorlo d’uovo) dodajte sladkor in naribano lupino limone ter premešajte  Dodajte še mlete mandlje, stopljeno maslo, pšenični zdrob, žgano pijačo in vse skupaj dobro premešajte (mesclare). V zmes nato dodajte še sneg iz stepenih beljakov (l’ albume). Maso vlijte v model, ki ste ga obložili s papirjem za peko ali pa namazali z maslom. Testo pecite (cuocere al forno) na 160 stopinjah Celzija približno 1 uro. Biskvit naj se popolnoma ohladi. Ko je popolnoma hladen, na pari stopite (fondere) temno čokolado in maslo. Položite parrozzo na rešetko, pod njo pa naj bo papir za peko. Sladico prelijete s stopljeno čokolado. Čokolado, ki steče na papir, ponovno prelijte po ohlajenem biskvitu.

Tečaj italijanščine: usvojite kulinarično besedišče

Tečaj italijanščine v Linguli je odlična priložnost, da v prijetnem okolju izboljšate svoje znanje, kar vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v italijanščini.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.