Pravila italijanske večerje

Tečaj italijanščine je lepa priložnost, da spoznate številne zanimivosti o Italijanih in njihovih navadah. Naj gre za poslovno večerjo ali prijateljsko srečanje, pa Italijani pri hrani upoštevajo kar nekaj nenapisanih pravil (il regolamento). Dobro jih je upoštevati, saj boste s poznavanjem italijanskih navad gostitelju izkazali še večje spoštovanje.

Na večerjo k Italijanom

Zelo nevljudno je lahko videti, če si gostje z večerjo postrežejo, preden to stori gostitelj.

Prinesite darilo gostitelju

Če ste povabljeni na večerjo k italijanskim sorodnikom, prijateljem ali znancem, je lepo, da gostitelju prinesete majhno pozornost. Darilo (il regalo) naj ne bo preveliko, da ga ne spravite v zadrego. Najpogosteje gostiteljem prinesemo vino (il vino) ali nekaj sladkega.

Ne sezuvajte se!

Čeprav je v Sloveniji v navadi, da se sezujemo (togliersi le scarpe), ko pridemo k nekomu na obisk, tega v Italiji ne počnejo. Nekateri pravijo, da naj bi bilo sezuvanje, preden vstopite, celo nevljudno. Raje počakajte (aspettare), da vam gostitelj sam pove, ali se je treba sezuti.

Kam lahko sedem?

Medtem ko je pri Francozih in Britancih navada, da gostitelj oz. gostitelja sedita na skrajnih koncih mize, pri Italijanih ta dva sedeža pripadata gostom. V Italiji gostitelj (il padrone di casa) namreč vedno sedi na sredini (al centro) daljše stranice mize, zato se ne usedite na njegovo mesto.

Počakajte na gostitelja!

Zelo nevljudno je lahko videti, če si gostje z večerjo postrežejo, preden to stori gostitelj. Edina situacija, ki dopušča, da gostje začnejo jesti (mangiare) pred njim, je, če jih v restavraciji posrežejo v takšnem vrstnem redu.

Ne začnite s kruhom

V Italiji vas bo pogosto na mizi ob večerji pričakal kruh (il pane), ki ga postrežejo v košaricah ali na manjših krožnikih. A če boste začeli jesti kruh, še preden postrežejo večerjo, je to lahko nevljudno (maleducato). Če ne morete počakati na večerjo, je bolje začeti z grisini (il grissino), ki jih Italijani pogosto postrežejo ob večerji.

Ne pospravljajte umazanih krožnikov

Čeprav to pravilo ne velja za večerje med družinskimi člani in ožjimi sorodniki, pa ga upoštevajte, ko bo večerjo doma gostil kakšen od znancev ali pa bo šlo za bolj uradno srečanje. Po končani večerji torej ne vstajajte in ne pospravljajte umazanih krožnikov (il piatto) in kozarcev (il bicchiere), saj s tem svojemu italijanskemu gostitelju ne boste pomagali, temveč ga lahko spravite v zadrego ali celo užalite.

Čakate na račun?

Če ste večerjo gostili v restavraciji v Italiji, potem ne pričakujte, da vam bo natakar (il cameriere) sam prinesel račun (il conto), kot je to v navadi kje drugje. Natakar vam računa ne bo prinesel, dokler mu ga ne boste naročili, saj bi bilo to nevljudno. Za račun lahko prosite z besedami: Il conto, per favore. (Račun, prosim).

Tečaj italijanščine je zabaven, a učinkovit

Tečaj italijanščine jezikovni šoli Lingula je odlična možnost, da se na zabaven in poučen način seznanite z zanimivostmi o Italiji in Italijanih.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.