Zabaione – italijanska sladica

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi pestro italijansko kuhinjo. Ena izmed priljubljenih italijanskih sladic je lahka krema zabaione ali zabaglione, ki je svetovno znana italijanska penasta sladica iz rumenjakov, vina in sladkorja, dodamo pa ji lahko tudi poljubne dodatke.

tečaj italijanščine

Mnogi domnevajo, da je italijansko kremo v 16. stoletju izumil frančiškanski menih.

Od kod prihaja?

Mnogi domnevajo, da je italijansko kremo v 16. stoletju izumil frančiškanski menih (il monaco) Pasquale de Baylon. Kremo naj bi odkril povsem po naključju, recept pa je izpopolnil tako, da je uporabil 1 rumenjak, 2 žlici sladkorja, za 2 jajčni lupini marsale ter za 1 jajčno lupino tople vode.

Sladica namesto juhe

Po drugi teoriji naj bi italijansko kremo prvi pripravil kapitan Emiliano Giovanni Baglioni, ki se je s svojo vojsko (l’esercito) na začetku 16. stoletja znašel v stiski, saj jim je primanjkovalo hrane. Vojakom je uspelo dobiti nekaj jajc, zelišč (le spezie), malo sladkorja in vina. Ker kapetan ni vedel, kaj bi lahko pripravil iz teh sestavin, je vse skupaj zmešal in zmes ponudil vojakom namesto juhe  (la zuppa). Jed je postala priljubljena in njen recept se je kasneje še izboljšal.

Svojo različico so pripravili tudi Francozi

Francozi so recept za italijansko kremo »posvojili« in jo sprejeli kot del svojih omak v začetku 19. stoletja. Desertni kremi so nadeli ime sabayon, to ime pa so vse do 20. stoletja uporabljali tudi za opisovanje slanih juh in omak (la salsa) na osnovi rumenjaka.

Recept

Sestavine:

  • 5 rumenjakov (il tuorlo d’uovo)
  • 2–3 žlice sladkorja (lo zucchero)
  • 1,5 dl marsale (italijansko desertno vino) (il Marsala)
  • 1 žlička cimeta (la cannella)

Priprava ni zahtevna:

Polovico večjega lonca napolnite (riempire) z vodo, ki jo zavrete. Nad lonec boste potem postavili kozico ali posodo, v kateri boste na pari pripravili zabaione. Najbolje je, če kremo pripravljate v kovinski posodi. V kozico dajte (mettere) rumenjake, sladkor in cimet ter dobro premešajte. Kozico nato postavite nad paro in počasi dolivajte (versare) vino. Približno 15 minut mešajte nad paro, vse dokler zmes ne postane gosta in kremasta. Pazite, da v zmesi ne bo grudic. Ko je krema pripravljena, jo vlijte v poljubne kozarce ali posodice. Okrasite (decorare) jo lahko z jagodičevjem ali malinami ali pa po kremi naribate limonino lupinico.

Tečaj italijanščine – spoznajte tipične jedi

Tečaj italijanščine v Linguli je dobra priložnost, da spoznate še druge italijanske kulinarične dobrote. Znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v italijanščini.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.