Testo za pico, kot ga pripravljajo v Italiji

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da spoznate tudi odlično italijansko kuhinjo, ki slovi po vsem svetu. Če ste se odpravili na potep po sosednji Italiji, se zagotovo niste mogli upreti kulinaričnim specialitetam (la specialità), ki jih ponuja. Ena izmed njih je zagotovo pica (la pizza), ki je na svetu prodajo kar pet milijard kosov na leto!

pica margherita

Pica margherita v barvah italijanske zastave.

Pripravite pravo italijansko pico

Pice nikar ne pripravljajte lačni, ampak testo zamesite že zjutraj ali nekaj ur prej, da vzhaja.

Za pripravo testa boste potrebovali:

  • 1 kg moke tipa 00 (la farina)
  • 3 g svežega kvasa (il lievito di birra fresco)
  • 1 ½ žličke morske soli (il sale marino)
  • 0,5 litra mlačne vode (l’acqua fredda)
  • 1 žlička olivnega olja (l’olio d’oliva)
  • malo pšeničnega zdroba (il semolino)

Kvas stopimo v mlačni vodi in postopoma dodajamo moki ter dobro mešamo in pregnetemo, dokler ne dobimo testa. Če je testo (l’impasto) premokro, mu dodajte malo moke. Nato ga razdelite na šest enakih delov. Vsak kos gnetite še par minut in jih oblikujte v hlebčke, ki jih položite na nekoliko pomokano kuhinjsko krpo (il canovaccio). Pokrijte z nekoliko vlažno krpo in pustite vsaj dve uri, da vzhajajo.

testo za pravo italijansko pico

Testo damo za tri minute v vročo pečico in ga šele nato obložimo z nadevom. Nadeva naj ne bo preveč, sicer bo pica premokra.

Čisto delovno površino pomokamo in testo razvlečemo v krog premera kakih 35 do 40 cm, pri čemer naj bo tanko kot palačinka, rob (il bordo) pa naj bo malo debelejši. Pekač posujemo z zdrobom in nanj položimo testo za pico.

Nasvet: Testo damo za tri minute v vročo pečico in ga šele nato obložimo z nadevom (la farcitura). Nadeva naj ne bo preveč, sicer bo pica premokra.

Zakaj se najbolj znana pica imenuje ravno margherita?

Konec 19. stoletja se je italijanska kraljica Margherita navdušila nad velikimi sploščenimi kosi »kruha«, ki so jih jedli njeni podložniki. Kuhar (il cuoco) Rafaello Esposito je zanjo pripravil posebno pico z oblogo v barvah italijanske zastave (la bandiera), za kar je uporabil paradižnik (il pomodoro), mocarelo (la mozzarella) in baziliko (il basilico). Kraljica je bila nad pico navdušena in še danes je ta vrsta pice, poimenovana po njej, ena izmed najbolj priljubljenih na svetu!

Tradicionalna pica … avtentične sestavine

Italijani so predlagali, da bi z zakonom (la legge) določili sestavine avtentične tradicionalne italijanske pice. Vprašanje pa je, ali je to v interesu velikih prehranskih podjetij, saj potem zamrznjena pica ne bi smela nositi takšnega naziva.

Tečaj italijanščine vam bo razvezal jezik

Zanimivosti o italijanski kulinariki in kulturi hrane je še veliko, tečaj italijanščine pa je odlična priložnost, da o njej izveste še več. Usposobljeni Lingulini učitelji pa vam bodo pomagali, da boste v italijanščini na spregovorili  samozavestno.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.