Fokača – italijanski kruh

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi pestro italijansko kuhinjo. Fokača je vrsta ploščatega italijanskega kruha, ki je odličen samostojni prigrizek ali dodatek k različnim namazom, zelenjavi ali mesnim narezkom.

fokaca

V Italiji fokačo pogosto jedo kot predjed ali kot prilogo k juhi.

Fokača iz starodavnega Rima

V starodavnem Rimu je bil panis focacius ploski kruh, pečen na ognjišču. Beseda izhaja iz latinske besede focus, ki pomeni »ognjišče« (il caminetto). Nekateri mislijo, da osnovni recept izvira že iz časa Etruščanov, danes pa je najbolj povezan z ligursko kuhinjo.

Različice za vsak okus!

Tradicionalna fokača je premazana le z mešanico vode, olja in soli ter ima dodan rožmarin ali kakšno drugo zelišče. Fokačo pa lahko pripravite tudi z drugimi dodatki, ki jih potresete po njej, kot so olive (le olive), gobe (i funghi), čebula (la cipolla) in paradižnik (il pomodoro). Na severozahodu Italije je na primer priljubljen recept za sladko fokačo ali focaccia dolce. Narejena je testa, v katerega so vmešane tudi rozine (l’uvetta), potresena pa je z grobo mletim sladkorjem.

Recept za fokačo z rožmarinom – Focaccia al rosmarino:

Sestavine:

  • 170 ml vode (l’acqua)
  • 330 g moke (la farina)
  • 20 g olivnega olja (l’olio d’oliva)
  • 12 g svežega kvasa (il lievito)
  • 1 žlička soli (il sale)
  • rožmarin (il rosmarino)

Priprava je enostavna:

Kvas raztopimo v vodi, mu prilijemo olje in ga dodamo v moko. Počasi premešamo (mescolare), dodamo sol in dobro pregnetemo (impastare). Pomembno je, da testo mesimo vsaj deset minut, da je gladko in brez grudic. Testo nato oblikujemo v hlebec in ga pustimo vzhajati.

Ko je testo pripravljeno, ga razvaljamo (spianare) na debelino nekaj centimetrov. Položimo ga na pekač, ki smo ga prej premazali z olivnim oljem. S prsti nato na testu naredimo luknje ter ga premažemo z mešanico vode, olja in soli ter potresemo z rožmarinom.

Fokačo pustimo vzhajati še pol ure in jo nato pečemo približno 20 minut pri približno 250 °C.

Predjed, prigrizek ali priloga k juhi

V Italiji fokačo pogosto jedo kot predjed (l’antipasto) ali kot prilogo k juhi. Fokača pa je priljubljena tudi kot samostojen prigrizek (lo spuntino), pogosto kot sendvič.

Tečaj italijanščine: berite italijanske recepte

Tečaj italijanščine v Linguli je dobra priložnost, da spoznate italijanske kulinarične dobrote, vaše znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav pri prebiranju receptov v italijanščini.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.