Paradižnikova omaka iz italijanske kuhinje

Tečaj italijanščine ne mine brez pogovora o italijanski hrani. Italijani se radi pohvalijo z vrsto izvrstnih jedi, s katerimi so zasloveli po vsem svetu, pravi italijanski pici, lazanji in testeninam pa je skupna ena sestavina – paradižnikova omaka (salsa di pomodoro).

Tradicionalno je najboljše

Slastna paradižnikova omaka

V Italiji je priprava paradižnikove omake in vlaganje v kozarce tradicionalno opravilo z natančno določenim postopkom. Paradižniki dozorijo poleti (in estate), zaradi ohranjanja svežine pa mora biti čas med obiranjem in vlaganjem čimbolj kratek. Mnenja o tem, ali je treba paradižnik po kuhanju olupiti (sbucciare) ali ne, so v Italiji še vedno različna, vsem italijanskim gospodinjam pa je skupna uporaba posebnega stiskalnika (passatutto), ki iz paradižnika naredi omako. Paradižnikovi omaki se pred vlaganjem lahko dodajo različni dodatki (le aggiunte), a najboljša je po mnenju mnogih še vedno tista, ki vsebuje zgolj paradižnik in kanček soli (il sale).

Paradižnikova dekoracija

Ali ste vedeli, da so med 17. in 18. stoletjem Italijani paradižnik uporabljali predvsem kot namizno dekoracijo (la decorazione)? Na našo srečo pa se je vseeno našel nekdo, ki se je odločil sadež z mize prestaviti v kozarec, nato pa ga uporabiti za pripravo slastnih italijanskih specialitet (la specialità della cucina italiana).

Za pripravo preproste paradižnikove omake potrebujemo:

  • 2,5 kilograma zrelega paradižnika,
  • 1 rdečo čebulo (la cipolla rosa),
  • oljčno olje,
  • približno 2 žlici soli in pa 2 vejici bazilike.

Zelenjavo operemo in olupimo (pelare), čebulo sesekljamo (tritare), nato pa vse skupaj stresemo v posodo na vroče olje ter kuhamo približno pol ure. Še vročo zmes stisnemo skozi cedilo (il colino) v pripravljene kozarčke za vlaganje, ki jih nato zapremo in ohladimo. Dober tek (buon appetito)!

Tečaj italijanščine za samozavesten govor

Obiščite tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula in okusite Italijo tudi drugače! S pogovori o italijanski kulinariiki boste razširili svoje kulinarično besedišče. Lingulini izkušeni učitelji bodo poskrbeli, da bo vaše znanje italijanščine na zavidljivi ravni.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.