Katero oljčno olje imate najraje?

Oljčno ali olivno olje je nepogrešljiva sestavina številnih jedi, tako da si danes sploh ne predstavljamo kuhinje (la cucina) brez njega. Če se boste vpisali na tečaj italijanščine, se boste pogovarjali tudi o italijanski kulinariki in oljčnem olju ali po italijansko olio d’oliva.

Najstarejša oljka ima kar 1.000 let

Italija je ena od največjih proizvajalk (la produttrice) oljčnega olja na svetu – v Italiji letno dozori več kot 20 odstotkov vseh oliv na svetu, pred njo je zgolj še Španija. Italijanski kmetje (i contadini) so prvo oljko, ki je prišla iz Grčije, zasadili pred več kot 3000 leti. Najstarejša znana oljka v Italiji (in Evropi), ki je stara več kot 1000 let, je tako velika, da jo lahko objame šele osem odraslih ljudi.

Oljčno olje tudi v medicinske namene

Skozi zgodovino so oljčno olje uporabljali tudi v medicini, pa tudi za proizvodnjo sveč in mil (i saponi). Stari Rimljani so oljčnemu olju rekli celo »tekoče zlato«, z njim pa je bilo mogoče plačevati tudi davke (le tasse). Oljčna vejica je v judovski in krščanski veri že tisočletja simbol miru (la pace), s čimer je oljka pomembna tudi na simbolni ravni.

Katero olje uporabljate vi?

Oljčno olje je eno od redkih vrst olj, ki je narejeno iz plodov in ne semen. Obstajajo trije razredi (la classe) oljčnega olja, kar je odvisno predvsem od načina njegove pridelave:

  • 1. olio d’oliva ”extra vergine” – gre za čista oljčna olja, ki med pridelavo niso toplotno obdelana in so pridobljena zgolj s stiskanjem svežih plodov (i frutti freschi),
  • 2. olio d’oliva raffinato – predelana deviška olja, ki med rafiniranjem izgubijo vitamine in aromo,
  • 3. olio di sansa di oliva – olje iz oljčnih tropin, pridobljeno z različnimi topili.

Tečaj italijanščine je zabaven, a učinkovit

Obiščite tečaj italijanščine in nam zaupajte, katera vrsta je vaša najljubša. Pogovarjali se bomo tudi o italijanski kulinariki in spoznali boste še mnoge druge zanimive italijanske kulinarične posebnosti.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.