Italijanske jedi po ameriško

V Ameriki se je skozi zgodovino oblikovalo veliko »italijanskih« jedi, ki jih v Italiji sploh ne poznajo. Še manj pa se strinjajo s tem, da jih Američani imenujejo za italijanske. Ameriško »italijansko« kuhinjo so ob priseljevanju (l’immigrazione) Italijanov v Ameriko in kasneje oblikovali tako imenovani italijanski Američani in je tam zelo priljubljena. Pri razumevanju receptov (la ricetta) pa vam lahko pomaga tudi tečaj italijanščine.

italijani niso navdušeni

Ob katerih »Italijanskih« jedeh bodo Italijani privzdignili obrvi?

Boste naročili pepperoni pizzo ali peperoni pizzo?

Čeprav je razlika le v eni črki, gre za povsem različni (diverso) jedi. Če bo Američan v Italiji naročil pepperoni pico, bo pričakoval pico s salamo (il salame), dobil pa bo pico s papriko. Pepperoni je namreč vrsta pikantne salame, peperoni pa v italijanščini pomeni papriko.

Italijanska kulinarična pot čez lužo

Priseljenci iz različnih italijanskih regij (la regione) so v Ameriko prinesli vsak svojo regionalno kulinarično tradicijo, ki se je z leti prilagodila ameriškim okusom. Največ migracij je bilo v 19. in 20. stoletju in ogromno število Italijanov iz severnih regij, Neaplja in Sicilije je zapustilo Italijo ter se naselilo v velikih mestih (le metropoli) ZDA.

garlic bread

Ste že kdaj poskusili »garlic bread«?

»Italijanske« jedi, ob katerih bodo Italijani privzdignili obrvi

Italijani niso ravno navdušeni (entusiasta) nad ameriškimi italijanskimi recepti, saj ti »kršijo« kar nekaj italijanskih pravil kuhanja. Kljub temu pa so te jedi postale zelo priljubljene (popolare) ne samo v ZDA, temveč tudi drugod po svetu. Tukaj je nekaj primerov:

  • »Fettuccine Alfredo«: gre za jed iz širokih rezancev, bogate kremaste omake iz smetane, masla in sira z različnimi dodatki, kot so piščanec, puran in kuhana zelenjava. Jed je nastala v Ameriki, navdihnila pa jo je veliko bolj preprosta italijanska specialiteta fettuccine al burro ali pasta al burro e parmigiano (testenine z maslom in parmezanom).
  • »Spaghetti and meatballs« ali špageti z mesnimi kroglicami: gre verjetno za najbolj tipično (tipico) italijansko-ameriško kombinacijo, in če poznate tradicionalno italijansko kuhinjo, veste, da takšne jedi v Italiji zagotovo ne morete naročiti. Gre torej za špagete v bolonjski omaki z velikimi mesnimi kroglicami, ki so v Ameriki zelo priljubljene.
  • »Chicken parmesan«: jed, ki je sestavljena iz paniranih piščančjih prsi (il petto di pollo), paradižnikove omake (il sugo di pomodoro), mocarele in parmezana, so ustvarili italijanski migranti v 20. stoletju, navdihnil pa naj bi jo italijanski recept za melanzane alla parmigiana (jed iz paniranih jajčevcev in parmezana).
  • »Garlic bread« ali popečen kruh s česnom: takšen kruh (il pane) so ustvarili v Ameriki in je zelo pogost dodatek k ameriškim italijanskim jedem. Priljubljen je postal po vsem svetu, nekaj podobnega pa so že prej poznali v Romuniji. V Italiji obstaja veliko različic popečenega kruha z dodatki, ki jim Italijani pravijo bruskete (la bruschetta).

Več o pravilih kuhanja po italijansko.

Tečaj italijanščine: usvojite kulinarično besedišče

Tečaj italijanščine v Linguli je tako dobra priložnost, da spoznate še druge razlike med italijansko in ameriško kuhinjo, vaše znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav ob naročanju hrane ali pa prebiranju receptov v italijanščini.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.