Italijani: med najbolj zdravimi narodi

Tečaj italijanščine je zagotovo odlična priložnost, da spoznate številne zanimivosti iz dežele kave, pic in testenin. Italija na lestvici držav z najbolj zdravim prebivalstvom (la popolazione) zaseda odlično drugo mesto.

Drugo mesto na lestvici najbolj »zdravih« držav

Med priljubljenimi ekipnimi športi je odbojka takoj za nogometom.

Italijanski pregovor La salute prima di tutto! oziroma »Zdravje je na prvem mestu!« po tej lestvici za Italijane še kako velja. Merila pri razvrstitvi na lestvico pa so povprečna življenjska doba (la durata media della vita), učinkovitost zdravstvenega sistema, majhen delež kadilcev (il fumatore) v državi in velik odstotek (la percentuale) preventivno cepljenih ljudi. Italija za zdravstvo (la sanità) nameni 9,2 % BDP, kar znese približno 3000 evrov na prebivalca na leto – 0,4 % več kot Slovenija.

Zdrav italijanski življenjski slog

Povprečna življenjska doba v Italiji znaša 83 let, razloge za pričakovano visoko starost pa ne gre iskati zgolj v oljčnem olju, mediteranskem podnebju (clima mediterraneo) in zmernih porcijah obrokov. Podatki pravijo, da na visoko uvrstitev Italije pomembno vpliva tudi zdrav življenjski slog Italijanov, ki vključuje veliko hoje (il cammino) in športnih aktivnosti.

S katerimi športi se Italijani najraje ukvarjajo?

  • Med ekipnimi športi seveda prevladuje nogomet (il calcio), sledita mu odbojka (la pallavolo) in košarka (la pallacanestro), ki tradicionalno ni bila med najbolj priljubljenimi športi, a ima vedno več ljubiteljev.
  • Svoj čas radi preživljajo tudi v fitnesu in telovadnicah, kjer se ukvarjajo z vsem od borilnih veščin (le arti marziali) do gimnastike (la ginnastica), aerobike (l’aerobica) in plesa (la danza), ki so bolj priljubljeni med ženskami. Veliko Italijanov pa obožuje plavanje (il nuoto), ki naj bi bil tretji najbolj priljubljeni šport.
  • Med športi na prostem je najbolj razširjeno kolesarjenje (il ciclismo), k čemur pripomore tudi priljubljenost dirke Giro d’Italia. Italijani se sicer radi ukvarjajo tudi s tenisom (il tennis), tekom (la corsa) in hojo (la marcia) ter smučanjem (lo sci).

Preberite še članek o Italijanih in nogometu.

Še nekaj športnih izrazov

Da se boste z Italijani laže sporazumeli, smo pripravili nekaj pogostih fraz iz sveta športa:

sport di squadra ekipni šport, kot na primer nogomet Il calcio è uno sport di squadra.
sport individuale individualni šport, kot na primer smučanje Lo sci è uno sport individuale.
dilettante oseba, ki se s športom ne ukvarja na tekmovalni ravni Mario è un dilettante, non è uno sportivo professionista.
professionista profesionalni športnik Valentino Rossi è un professionista di motociclismo.
tenere per navijati za ekipo ali športnika Molti milanesi tengono per il Milan.
fare gol dati gol Andrea Belotti ha fatto goal.
fare una vasca preplavati dolžino v bazenu Il nuotatore ha fatto 50 vasche.

Tečaj italijanščine: obogatite svoje znanje

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula poskrbi, da spoznate zanimivosti o Italijanih. Zagotovo bo pogovor o športu eden bolj zanimivih.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.