Italijani živijo za nogomet

V italijanščini nogometu rečejo calcio in najbrž ni treba ugibati, kateri je najbolj priljubljen šport v Italiji. Zdi se, da med nogometnimi prvenstvi Italija ne živi za nič drugega, s štirimi osvojitvami svetovnega nogometnega pokala (nazadnje leta 2006) pa na lestvici zaseda drugo mesto, takoj za Brazilci.

San Siro stadion

San Siro stadion v Milanu je eden največjih v Evropi (Avtor: oscar federico bodini)

  • Na domačem prizorišču sloves najboljših nogometnih ekip uživajo Juventus iz Torina ter AC Milan in Inter iz Milana. Častni naziv najboljšega italijanskega igralca v zgodovini pa nosi Roberto Baggio.
  • Poleg nogometa Italijani najpogosteje igrajo košarko, odbojko in ragbi. Priljubljeni so tudi smučanje, kolesarjenje in motoristične dirke.
  • Dirkalna ekipa Scuderia Ferrari je najstarejša in najuspešnejša dirkalna ekipa vseh časov. V preteklosti so zanjo vozili tudi Niki Lauda, Michael Schumacher in Kimi Räikkönen, trenutno pa Fernando Alonso in Felipe Massa.
  • Iz Italije prihaja najboljši motociklistični dirkač Valentino Rossi.
  • Ena najpomembnejših kolesarskih dirk je Giro d’Italia, ki skupaj z dirko po Franciji in Španiji sestavlja veliko dirko. Italijani se tudi v tem športu pogosto zavihtijo na zmagovalne stopničke, saj jih po zmagah na svetovnem prvenstvu prekaša le Belgija.
  • In kar se tiče zimskih športov, le kdo ne pozna Alberta Tombe in Deborah Compagnoni, enih najuspešnejših smučarjev?

Če med športne navdušence sodite tudi vi, potem se udeležite tečajev italijanskega jezika v Linguli. Z novim jezikovnim znanjem boste lahko športne prenose spremljali v italijanščini, z zagretimi komentatorji, ki vselej poskrbijo za še bolj napeto tekmo.