Milančani in zanimivosti, ki jih ne poznate

Tečaj italijanščine vključuje tudi prijetno spoznavanje tako kulturnozgodovinskih zanimivosti kot sodobnih vsakdanjih italijanskih navad. Glavno mesto Lombardije Milano (Milàn po milansko) je italijansko ekonomsko in poslovno središče. Najbolj poznano je po katedrali il Duomo, operni hiši La Scala in visoki modi. Je eno od najbolj gosto naseljenih evropskih mest, v katerem delo iščejo prebivalci iz južnejših krajev Italije in tudi mnogi tujci.

tečaj italijanščine

Česa pravi Milančani ne želijo slišati od tujcev?

Nekaterih stvari se prebivalci Milana dobro zavedajo, druge so popolni stereotipi, a si naslednjih pripomb ne želijo slišati:

  • ‘’Bella Milano, eh, ma non c’è il mare.’’ (Milano je lep, ampak ni morja.)

Zgornjega stavka resnično ne marajo slišati. Če jim boste to omenili, vam bodo najverjetneje odvrnili, da ga ni niti v Parizu ali Londonu.

  • Non si dice brioche, si dice cornetto.” (Ne reče se brioche, ampak cornetto.)

Italijani za zajtrk pogosto jedo rogljiček (il cornetto) in zraven spijejo kapučino, le da na severu rogljičku največkrat rečejo brioche.

  • I milanesi sono tutti arrabbiati.” (Vsi Milančani so jezni.)

V primerjavi s prebivalci manjših krajev ali z bolj odprtimi ljudmi iz južnih pokrajin se Milančani pogosto zdijo jezni oziroma, bolje rečeno, niso videti najbolj prijazni – kot je pogosto tudi v drugih metropolah.

  • ‘’Milano è super trafficata.’’(V Milanu je grozen promet.)

Kot v drugih velemestih je tudi v Milanu promet zelo gost in zastoji pogosti, kar dobro vedo tudi sami, zato jih na to ni treba opominjati.

  • Bella Milano, sono stato in Duomo(Milano je lep, sem bil v Duomu.)

Res je katedrala eden od najbolj prepoznavnih simbolov Milana, a je v mestu še mnogo drugih znamenitosti, vrednih ogleda. Na Milančane s tem stavkom ne naredite dobrega vtisa.

Po katerih treh stvareh lahko prepoznamo Milančana?

Praviloma se pravi Milančan (il milanese vero) ne loči od spodnjih predmetov (l’oggetto):

  • L’ombrello formato pieghevole nello zaino (zložljiv dežnik v nahrbtniku)

Milano je mesto megle (la nebbia) in pogostega dežja (la pioggia), zato prebivalci s seboj pogosto nosijo (portare) zložljive dežnike.

  • Lo smartphone aziendale (službeni mobilni telefon)

Danes vsi uporabljamo mobilne telefone (il cellulare/lo smartphone), za prebivalce Milana pa je značilno, da imajo ponavadi poleg svojega pri sebi tudi službenega, ki je praviloma kovinski in temne barve (scuro).

  • Lo zaino sportivo (športni nahrbtnik)

Praviloma nosijo nahrbtnik ali pa športno torbico (la cartella a tracolla), ki sta nadomestila mali stari kovček (la ventiquattro ore). Oba sta primerna za Milančane, ki vedno hitijo (essere in corsa) in želijo zgledati mladostno (giovane).

Tečaj italijanščine je zabaven, a učinkovit

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula vključuje mnogo vsakdanjih praktičnih pogovorov, spoznali pa boste tudi veliko zanimivosti o Italijanih.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.