Zakaj Italijani toliko govorijo?

Stereotipov o Italijanih je veliko, eden od njih je povezan z načinom govorjenja. Njihov glasen in energičen govor, kriljenje z rokami in številne podobne komunikacijske veščine poznamo vsi. Tečaj italijanščine pa je odlična priložnost za pogovor še o drugih značilnostih Italijanov.

Ni pomembno, ali so doma ali na avtobusu

Komunikacija (la comunicazione) oziroma interakcija z ljudmi je Italijanom tako rekoč prirojena, zato jih boste, če so v družbi, redko videli molčati (tacere). Čeprav po svetu govori italijansko več kot 85 milijonov ljudi, pa je Italijana med njimi zlahka prepoznati. Zanj ni pomembno, kje je; svoje mnenje (l’opinione) bo izražal jasno, predvsem pa glasno, pri čemer se ne bo oziral na dejstvo, ali je doma, na mestnem avtobusu ali na plaži (la spiaggia).

Ne samo retorika, tudi mimika je pomembna

Italijanski jezik ima več kot 270 tisoč besed, nekatere med njimi pa se zgolj z jezikom (la lingua) ne dajo izgovoriti. Italijani ne govorijo samo z glasom, ampak tudi z obrazom (il viso), pogosto pa sodeluje kar celo telo.

Pri komunikaciji izrazito sodelujejo roke (il braccio), njihovi gibi pa so prepoznavni in razumljivi:

  • V konico stisnjeni prsti vas bodo tako spraševali, kaj bi radi (»Ma che vuoi?«),
  • odrezavo mahanje vam bo sporočalo, da se sogovorniku čimprej spravite izpred oči (»Ma và và!«),
  • v primeru, da si bo oseba grizla roko z zobmi, pa bo to pomenilo, da se vam bo iz nekega razloga maščevala.

Tečaj italijanščine za samozavesten govor

Tečaj italijanščine v Linguli kot glavno jezikovno veščino v ospredje postavlja pogovarjanje, skozi katero vas naučimo tudi najpomembnejših slovničnih pravil.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.