Italijanskim raziskovalcem ni para

  • Najbolj znani italijanski raziskovalci so Krištof Kolumb, Marco Polo, Amerigo Vespucci in Giovanni Caboto (John Cabot). Čeprav so bili italijanskega rodu, pa večina izmed njih ni plula pod zastavo svoje domovine. Kolumba in Vespuccija je na pot poslal španski kraljevi dvor in Cabota angleški kralj Henrik VII.
replika Santa Maríe

Replika Santa Maríe, znane Kolumbusove ladje (Avtor: Rapomon)

  • Genovski raziskovalec in trgovec Krištof Kolumb (1451–1506) je želel doseči Indijo, ko je leta 1492 pristal na ameriški obali. Čeprav v svojem odkritju ni bil prvi (prehiteli so ga Vikingi), ravno njegova odprava pomeni začetek stikov med Evropejci in ameriškimi staroselci ter evropsko kolonizacijo Novega sveta. V Evropo je prinesel številne nove dobrine, med drugim krompir, koruzo, kakav, tobak … Na pot se je odpravil še trikrat, vendar nikoli ni uvidel svoje zmote, ki jo je popravil šele Amerigo Vespucci.
  • Firenški raziskovalec in kartograf Vespucci (1454­–1512) je trdil, da so dežele, ki jih je odkril Kolumb, povsem samostojna celina in ne del Azije. Njegova trditev se je izkazala za pravilno in leta 1507 je bil narejen zemljevid tedanjega sveta, na katerem je Novi svet prvič poimenovan po njem – Amerika.
  • Tudi beneški trgovec in raziskovalec Marco Polo (1254–1324) je v iskanju novih trgovskih poti v Azijo v Evropo prinesel številne novosti, ki pričajo o izredno razviti kulturi na Kitajskem in v Indiji. Mednje sodijo: kompas, papirnati denar, premog, svila in porcelan.
  • Giovanni Caboto (John Cabot, cca. 1450–cca. 1499) pa je leta 1497 kot prvi Evropejec odkril Severno Ameriko, natančneje Novo Fundlandijo.

V Linguli se ne bomo podali na pot okoli sveta, kljub temu pa svet odkrivamo in obzorje širimo drugače – z učenjem tujih jezikov, med katerimi je tudi italijanščina.