Amerigo Vespucci, veliki popotnik

Tečaj italijanščine vključuje tudi zanimive pogovore, ki omogočajo spoznavanje bogate italijanske kulture. Italija je znana po velikem številu umetnikov, izumiteljev, znanstvenikov (lo scienziato) in popotnikov. Eden od najbolj znanih (lo scopritore) raziskovalcev našega časa je zagotovo Krištof Kolumb (Cristoforo Colombo), ki je leta 1492 odkril (scoprire) Ameriko. Ta pa je dobila ime po njegovem sorojaku, prav tako Italijanu Amerigu Vespucciju.

tečaj italijanščine

Po slavnem Amerigu se imenuje tudi italijanska vojna jadrnica s tremi jambori.

Navigator, raziskovalec in kartograf

tečaj italijanščineAmerigo Vespucci (1454–1512), za katerega mnogi zmotno mislijo, da je Španec, se je rodil v Firencah v ugledni, a obubožani družini. Kasneje se je preselil v Sevillo, kjer je spoznal tudi Krištofa Kolumba. Poznan je kot navigator (il navigatore), raziskovalec (l’esploratore) in kartograf (il cartografo).

Plul pod špansko zastavo

Sprva je bil Vespucci odgovoren za opremljanje španske flote, nato pa je tudi sam plul pod špansko zastavo (la bandiera). Po končanih popotovanjih je dobil stalno mesto na dvoru kralja Ferdinanda, od katerega je prejel tudi špansko državljanstvo in položaj kapetana kraljeve španske mornarice (la flotta). V svoji pisarni na dvoru je bil pristojen za pripravo vse dokumentacije za popotovanja (izračuni stroškov, zemljevidi, opozorila itd.).

Odkril Južno Ameriko

tečaj italijanščineGlede na zapise je Vespucci zagotovo odkril Južno Ameriko. Prejadral je morja od Španije (Spagna) do severnega dela Južne Amerike, vse do ustja reke Orinoko. Obplul je tudi Brazilijo, kjer je raziskoval Zaliv vseh svetih (Baia di Ognissanti).

Prihod v Novi svet. Les Grands Voyages, Theodor de Bry

Terranova – potopisna zbirka

Terranova, novi svet, je delo, v katerem so zbrani njegovi potopisi, ki so izšli leta 1504. V njih pojasnjuje, da na novo odkrite dežele niso del azijske celine, ampak gre za samostojno celino. Njegove trditve je kasneje potrdil (confermare) tudi Magellan.

Amerigo Vespucci – najlepša jadrnica na svetu?

Po slavnem Amerigu se imenuje tudi italijanska vojna jadrnica s tremi jambori (il veliero a tre alberi). Zgrajena je bila leta 1931 in je namenjena treningom italijanske vojne mornarice.

Tečaj italijanščine: trenirajte svojo italijanščino

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula ponuja tudi številne zanimivosti, znanje italijanščine pa boste utrjevali s številnimi praktičnimi dialogi.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.