Italijanski sleng in zanimive fraze

Italijanščina je polna zanimivih fraz. Ob učenju italijanščine slengu ne namenjamo veliko časa, a na sprehodu po italijanskih ulicah boste prej ali slej ujeli kakšno frazo. Kaj mislite, katero boste najpogosteje uporabili?

italijanščina

Che figata!

Pomeni Kako kul! ali Kako super! Uporabimo jo, ko želimo izraziti navdušenje – na primer ob ogledu nogometne tekme, ko zmaguje naše moštvo ali ko se naučimo česa novega. Takrat rečemo: Che figata!

Che palle!

S to frazo izrazimo nezadovoljstvo, saj pomeni Kakšna muka! Uporabimo jo lahko tudi za nekoga, ki nam je trn v peti.

Che schifo!

Ko se boste sprehajali po Benetkah in se bo komu na glavo podelal golob, boste zagotovo slišali krik Che schifo!, kar pomeni Kako ogabno!

Figurati!

Izraz uporabimo, ko želimo kaj potrditi. Če nas nekdo zaprosi za pomoč: »Mi puoi aiutare (mi lahko pomagaš)?«, odvrnemo: »Figurati!«, kar pomeni seveda. Tudi ob zahvali za uslugo lahko odvrnemo Figurati!, kar pomeni Ni problema. Če se nam nekdo opraviči, mu s Figurati! sporočimo: Nič hudega.

Dai!

Uporablja in izgovori se podobno kot slovenski Daj, no!

  • Andiamo a prenderci una pizza? (Gremo na pico?)
  • No. (Ne.)
  • Ma, dai! (Daj, no!)

Italijanščina v Linguli: čas je za akcijo

Italijanščina je melodičen jezik, v katerem ne manjka niti slengovskih fraz. Vse tiste, ki jih še nismo našteli, lahko spoznate na tečajih italijanskega jezika. V Linguli boste poleg jezika odkrivali tudi italijansko kulturo in običaje.

Italijanščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.