Italijanska regionalna narečja

Italijanščina je poleg francoščine priljubljena izbira romantičnih duš, ki si želijo osvojiti nov jezik. Zaradi tega in zaradi bližine Italije je tečaj italijanščine eden izmed bolj iskanih tečajev.

italijanščina

Posebnosti se odražajo tudi v izgovorjavi

A kot vsak jezik ima tudi italijanščina svoja regionalna narečja s precej različno izgovarjavo. Te razlike v italijanščini so posledica razpada starodavnega rimskega imperija, saj so tedaj nastale številne mestne države in manjše regije, ki so razvile svoje posebnosti v jeziku.

Standardna italijanščina se je razvila narečja Firenc

Seveda obstaja tudi standardna ali »uradna« italijanščina, v kateri poteka skoraj vsak tečaj italijanščine. Slišite jo lahko na primer v Firencah, saj se je standardna italijanščina razvila prav iz tamkajšnjega narečja. Drugod po Italiji pa se lahko jezik bistveno razlikuje od standarda – od različne izgovarjave nekaterih besed v severnih predelih do izrazitega narečja Sicilije, ki se od italijanščine tako zelo razlikuje, da ga nekateri imenujejo kar »sicilijanščina«.

Primeri sicilijanščine

Za primer, kako drugačno je sicilijansko narečje od italijanščine, si oglejte naslednje besede:

  • Italijanska beseda za polža je »lumaca«, na Siciliji bi mu rekli »babbaluciu«.
  • Italijanska beseda za glagol gledati je »guardare«. Na Siciliji rečejo »taliàri«.
  • Italijanska beseda za glagol kupiti je »comprare«, sicilijanska pa »accattàri«.

Italijanščina je globalni jezik

Številna narečja pa naj vas ne odvrnejo od odločitve za vpis na tečaj italijanščine. Italijanščina je čudovit in melodičen  jezik, ki vam odpre pot tako do bogate italijanske zgodovine kot do možnosti za komunikacijo s poslovnimi partnerji ali pristnejših osebnih potovanj. Če znate italijansko, vam to pomaga tudi pri učenju preostalih romanskih jezikov, zato je tečaj italijanščine dobra odločitev.

Italijanščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.