Zanimivosti o italijanščini

Italijanščina sodi med romanske jezike (lingue romanze), največ njenih govorcev pa izhaja iz Italije in italijansko govorečega dela Švice. Kot jezik manjšine je priznana v Sloveniji (na obalnih območjih občin Piran, Izola in Koper) ter v hrvaški Istri. Italijanski jezik govorijo tudi na francoski Korziki, Malti, v Albaniji, med potomci izseljencev v Ameriki in Avstraliji ter v nekdanjih italijanskih kolonijah v Afriki (Libija, Eritreja in Somalija).

italijanščina

Ljudska latinščina

Daljni prednik italijanskega knjižnega jezika je ljudska latinščina (latino volgare), neposredni pa toskansko-florentinsko narečje, v katerem je pisala tudi velika literarna trojica: Dante, Petrarca in Boccaccio.

Dante Alighieri

Dante Alighieri, portret

Portret Danteja Alighierija, naslikal Sandro Botticelli.

Ravno največji srednjeveški pesnik Dante Alighieri je s svojim religiozno-alegoričnim epom Božanska komedija (La Divina Commedia) z začetka 14. stoletja postavil temelje italijanskega knjižnega jezika.

Italijanska narečja

V Italiji obstaja okoli 1.500 narečij, ki se med seboj zelo razlikujejo. Narečje Piemonta tako pozna veliko francoskih besed, v Lombardiji je še danes veliko besed nemškega izvora, v Kalabriji pa zasledimo besede grškega in albanskega izvora.

Še vedno aktualna

Vatikanski Sveti sedež (Sancta Sedes) v najpomembnejših uradnih dokumentih, objavljenih v Acta Apostolicae Sedis, še danes uporablja latinščino.

Tudi v Sloveniji imamo dolgo tradicijo študija italijanskega jezika. Na ljubljanski Filozofski fakulteti ponujajo študij italijanskega jezika in književnosti, na primorski Fakulteti za humanistične študije pa študij italijanistike.

Italijanščina v Linguli: več kot le učenje slovnice

Italijanščina je privlačen jezik za učenje. Verjamemo, da boste v pestri izbiri tečajev italijanskega jezika, ki jih ponujamo v Linguli, našli pravega zase. Z izkušenimi učiteljicami in tehniko kartončkov boste italijanščino osvojili hitro, predvsem pa v sproščenem vzdušju.

Italijanščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.