Capri, prečudovit italijanski otok, 2. del

Tečaj italijanščine vas bo spodbudil k potepanju po Italiji. Capri je čudovit italijanski otok, ki ga preprosto morate obiskati.

Znamenitosti, ki si jih lahko ogledate na otoku:

  • Marina Piccola – manjše pristanišče in Marina Grande – glavno pristanišče
  • Belvedere of Tragara – panoramska ploščad nad pristaniščem, kjer lahko spijete kavo ali kosite
  • Grotta Azzurra – najbolj znana modra jama, ki je prava paša za oči
  • Ostanke rimskih vil – na sliki je Villa Jovis
  • Faraglioni di Capri – znameniti posamezni klifi, ki stojijo ob obali ločeno od nje

Preden se odpravite v hrib do središča mesta Capri, poiščite najugodnejšega ponudnika, ki vas bo z barko zapeljal okoli otoka. Videli boste lahko znamenite klife, pa tudi vile znanih oseb, npr. Sophie Loren, in prizorišča, kjer snemajo filme.

Privoščite si un caffè na strehi Caprija.

Privoščite si un caffè na strehi Caprija.

Do razgledne ploščadi v središču mesta Capri vas lahko popelje vzpenjača (funiculare), vožnja traja manj kot 10 minut, za eno smer pa boste odšteli pet evrov. Vozovnico lahko kupite v hišicah na desni strani glavnega pristanišča ob vznožju vzpenjače. Nazaj v pristanišče se lahko po vijugasti cesti odpravite peš. Presenečeni boste nad iznajdljivimi prebivalci, ki so si v strmem pobočju uredili celo vrtičke s paradižnikom in drugo mediteransko zelenjavo.

Ko boste na vrhu ploščadi, se dobro razglejte in fotografirajte, naredili boste morda najlepše slike svojega življenja. Če boste tam poleti, bo doživetje res filmsko: modro morje, bele hišice ter živo rdeče in oranžne rože plezalke v ozadju.

Še tri slabosti Caprija

Zlatarne v središču Caprija.

Zlatarne v središču Caprija.

S ploščadi se lahko sprehodite med ulicami, nekatere vas bodo peljale malo navzgor, druge malo navzdol, v vseh pa bodo trgovinice (botteghe) – z oblačili, čevlji, spominki, torbicami … Ne pričakujte, da si boste na vrhu Caprija kupili sadje, vodo ali kakšen sendvič. Tukaj si lahko kupite samo Valentinovo torbico, naročite pregrešno drago večerjo ali pa se stilsko preobrazite v kateri izmed trgovin z oblačili priznanih znamk!

 

Capri ima poleg zelo visokih cen in strmih poti še eno negativno plat: večinoma je popolnoma nabit s turisti. Prepolni so trajekti, vzpenjača, razgledna ploščad, čolni, ki vozijo na panoramsko pot okoli otoka, in tisti, ki peljejo k votlini. Zato naj bo to enodnevna turistična točka, kar pomeni, da se je priporočljivo nazaj vrniti še isti dan oziroma zvečer.

Barčice, ki čakajo, da vas popeljejo do jam.

Barčice, ki čakajo, da vas popeljejo do jam.

Pa vendar: Capri le ni samo garanje!

Če bi si navkljub vsemu na Capriju vendarle radi tudi odpočili, potem s seboj vzemite brisačo in se odpravite na plažo, ki je turistom nekoliko skrita. Nahaja se desno od glavnega pristanišča, če ste obrnjeni proti otoku. Iti je treba mimo vzpenjače, mimo trgovinic, dokler ne pridete do velike restavracije. Pod njo oziroma za njo se skriva sorazmerno velika plaža, kjer boste brez težav našli prostor. Pazite le, da vas ne opeče sonce – sence namreč ni nobene, ležalniki in senčniki pa so seveda plačljivi. Morje je kristalno čisto, nepozabno, skratka.

Prijetna spiaggia v bližini glavnega pristanišča.

Prijetna spiaggia v bližini glavnega pristanišča.

Preden se odpravite na Capri, si morda oglejte spodnji link. Gre za televizijsko serijo Capri, v kateri priporočamo ogled uvodne špice – v njej si lahko poleg glavnih igralcev ogledate še otok Capri!

Serija Capri

Spominki in limoncello: greli vas bodo v mrzlih zimskih dneh

Počakajte z nakupom spominkov, dokler ne pridete v glavno pristanišče. Na levi strani pristanišča, če ste obrnjeni proti otoku, je kar nekaj trgovinic, kjer lahko kupite spominke in sadje po sorazmerno ugodnih cenah. Ponujajo prekrasno ročno izdelano keramiko v značilnih barvah.

Preden se poslovite od otoka, si privoščite še znani limoncello, ki ga ponujajo v lokalih ob pristanišču, za domov pa si lahko kupite dodatno stekleničko! Salute!

Tečaj italijanščine: usvojite novo besedišče

Začetni tečaj italijanščine v Linguli vam omogoča, da se boste z lahkoto odpravili na potovanje po Italiji. Znali boste rezervirati nastanitev, se zmeniti v restavraciji in kupiti vozovnice za avtobus, vlak in podobno. Kakršnokoli turistično vodenje v italijanščini za vas ne bo več težava: razumeli boste bistvene stvari in ne boste več potrebovali vodenja v angleščini ali simultanega prevajanja vašega prijatelja. S svojo italijanščino se boste počutili samozavestno in Italija se vam bo zaradi tega samo še bolj prikupila!

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.