Italijani in vraževerne navade

Tečaj italijanščine vam bo pomagal, da boste spoznali navade Italijanov. Če ste mislili, da so Angleži najbolj vraževeren narod, potem v Italiji prav gotovo še niste bili.

tečaj italijanščine

So Italijani res vraževerni?

Se tudi vi dotaknete uhlja, če se vam polije šampanjec?

Seveda boste težko našli Italijana, ki vam bo svojo vraževernost (la superstizione) priznal. A če se v bližini Italijana polije šampanjec, se redkokateri ne bo s politim šampanjcem dotaknil svojega uhlja za srečo (il portafortuna).

Da bo vaš prvi potep po Italiji minil srečno in brez nesreč (la sfortuna), je obvezno poznavanje nekaterih najbolj znanih italijanskih vraž. Te lahko med drugim spoznate tudi na naših tečajih italijanščine.

Od gledališča do klobukov

Italijani v gledališče ne hodijo oblečeni v vijoličasto. Vijoličasta barva (il viola) je namreč v srednjem veku izražala sočutje do stradajočih gledališčnikov, danes pa je prinašalka nesreče. Gledališča (il teatro) so bila po odloku katoliške cerkve 40 dni pred veliko nočjo zaprta, ta čas pa so duhovniki nosili oblačila vijoličaste barve.

Klobuk na postelji

Cappello sul letto. Duhovniki (il prete), ki so obiskovali umirajoče, so ob prihodu svoj klobuk polagali na vznožje postelje, zato v italijanski hiši ne puščajte klobuka na postelji!

Nesrečne številke

Tudi številke prinašajo nesrečo, razen če niso del dobitne kombinacije pri lotu. Številka 17 (diciassette) oziroma VXII, napisana z rimskimi številkami, nam preoblikovana da besedo VIXI, kar prevedeno iz latinščine pomeni sem živel (to torej pomeni, da sem mrtev).

Številka 13 (tredici) – število oseb na zadnji večerji! Če ste 13. udeleženec kosila ali večerje v restavraciji za isto mizo, rezervacijo odpovejte!

Tečaj italijanščine vam bo razvezal jezik

Če pa se večerje že udeležite, potem le pazite, da vam sol (il sale) ne pade na tla. Včasih je bila sol precej draga dobrina, danes pa vam v primeru nepazljivosti lahko precej zasoli življenje, kar pa za tečaj italijanščine v Linguli vsekakor ne velja!

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.