Italijani in poročne navade

Tečaj italijanščine je dobra priložnost, da poleg jezikovnih posebnosti spoznate tudi italijansko kulturo in navade. Če boste povabljeni na poroko (le nozze) v Italijo, lahko pričakujete kar nekaj zanimivih običajev.

Italijani in poroka

Italijani se redko odločajo za poroko v petek ali torek, saj naj bi ta dva dneva priklicala nesrečo.

Pravi dan za poroko!

Izbira dneva poroke je v Italiji zelo pomembna, saj obstaja kar nekaj vraževerij (la superstizione), povezanih s tem. Nedelja še vedno velja za najboljšo izbiro, saj naj bi prinesla srečo, plodnost in uspešnost. Redko pa se Italijani odločajo za poroko v petek ali torek, saj naj bi ta dva dneva priklicala nesrečo.

Večer pred poroko nevesta preživi s starši

V Italiji verjamejo, da mora nevesta (sposa) večer pred poroko preživeti doma v družinskem krogu, saj naj bi to prinašalo srečo (la fortuna). Srečanje bodočih mladoporočencev (i sposini) večer pred poroko naj bi prinašalo nesrečo.

Zlat nakit lahko prinese nesrečo

V nekaterih krajih po Italiji so prepričani, da nevesta na dan poroke ne sme nositi zlatega nakita, saj naj bi to prinašalo nesrečo (la sfortuna). Dovoljena izjema je seveda poročni prstan (fede nuziale).

Ne oblecite se v belo …

Gostje naj se ne bi oblekli v oblačila bele barve.

poročni šopek

Navada je, da ženin plača nevestin šopek ali pa ji ga celo sam izbere.

Ženin mora poskrbeti za šopek

Navada je, da ženin (sposo) plača nevestin šopek (il bouquet) ali pa ji ga celo sam izbere, saj naj bi bil šopek zadnje darilo, ki ga nevesta prejme pred poroko. V severnem delu Italije ženin počaka na nevesto pred cerkvijo (chiesa) in ji izroči šopek.

Prodaja ženinove kravate

Na nekaterih italijanskih porokah je navada, da priča razreže ženinovo kravato (la cravatta) na majhne koščke. Gostje jih lahko kupijo, denar pa dobita mladoporočenca.

Darila za goste

Mladoporočenca gostom navadno po koncu slovesnosti v zahvalo podarita škatlice z mandlji, oblitimi s sladkorjem in različnih barv, ki se imenujejo confetti. Tudi število mandljev (la            mandorla) v darilcu je pomembno, saj naj bi pet mandljev pomenilo srečo, zdravje, plodnost, bogastvo in dolgo življenje.

Tečaj italijanščine odpira obzorja

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagal, da se boste samozavestno sporazumevali v najpogostejših vsakodnevnih situacijah ter na zabaven in poučen način raziskali zanimivosti o Italiji in Italijanih.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.