Michelangelo Buonarroti in zanimiva dejstva

Tečaj italijanščine je priložnost za pogovor o številnih zanimivih temah, med katerimi so tudi znane osebnosti. Renesančni italijanski umetnik Michelangelo je eden izmed najpomembnejših italijanskih umetnikov vseh časov. O njegovem umetniškem ustvarjanju pa obstajajo številna zanimiva dejstva.

Svetovno znani kipar

Michelangelova najbolj znana dela so poslikava stropa v Sikstinski kapeli, kip David …

Svetovno znani kipar, slikar, arhitekt in … poet?

Michelangelova najbolj znana dela so poslikava stropa (l’affresco) v Sikstinski kapeli, kipi David, Mojzes in Pietà ter kupola bazilike svetega Petra v Vatikanu. Manj znano dejstvo o umetniku pa je tudi to, da je pisal poezijo (la poesia). Napisal je na stotine pisem in pesmi, od tega se jih je ohranilo več kot 300. V svoji poeziji razpravlja o ljubezni, poželenju in ekstazi, pa tudi o duhovnosti, zvestobi in človeški duši.

Ljubosumje do njegovega talenta je pripeljalo do enega najlepših del

Ljubosumni renesančni slikarji tistega časa so prepričali papeža Julija, da je najel Michelangela za poslikavo Sikstinske kapele. Želeli so namreč doseči, da bi Michelangelo s tem projektom pokvaril svojo kariero, saj je takrat veljal predvsem za kiparja (lo scultore). Michelangelo projekta skoraj ni sprejel. Na koncu pa je vendarle ugodil papeževi želji in poslikavo stropa pripravljal kar štiri leta. Na presenečenje mnogih pa je kipar potrdil tudi svoj slikarski talent (il talento) in ustvaril eno najbolj veličastnih mojstrovin!

Kip Davida je bil izklesan iz zavrženega bloka marmorja

Čeprav je bil Michelangelo zelo izbirčen glede marmorja (il marmo), ki ga je uporabil za kipe, je za kip Davida izbral visok, vitek kos marmorja, zaradi česar so mnogi menili, da je oblikovanje skulpture nemogoče. Marmorna plošča, imenovana »velikan« (il gigante), je v kamnolomu čakala zapuščena več kot 40 let, preden je Michelangelo iz nje ustvaril 17 metrov visok kip Davida.

Samotar, ki naj bi ljudi pogosto spravil v slabo voljo

Michelangelo se ni nikdar poročil in ni imel otrok, a obstajajo govorice, da naj bi imel razmerja tako z ženskami kot moškimi. Kljub temu da je bil bogat (ricco), se je le redko preoblekel ali celo okopal. Nekateri pravijo, da so bila njegova oblačila tako umazana in polna ometa, da so jih, ko je umrl, komaj odstranili s telesa. Umetnik je v starosti živel samotno življenje, v stik z drugimi je stopil le, ko ga je v to prisililo delo. Pogosto je bil nezadovoljen (insoddisfatto), znan pa je bil tudi po nestanovitnem razpoloženju.

Svojih del ni maral podpisovati

Zanimivo je, da je Michelangelo s svojim imenom podpisal (firmare) le eno umetniško delo – Pietà, kjer je na križ Device Marije vklesal svoje ime. Večkrat pa je v umetniška dela vključil avtoportret, tako lahko njegov obraz (la faccia) najdemo tudi na stropu Sikstinske kapele.

Tečaj italijanščine omogoča spoznavanje umetnosti

Tečaj italijanščine v Linguli je odlična priložnost, da se seznanite še z drugimi znamenitimi italijanskimi osebnostmi, ki so pomembno vplivale na razvoj italijanske umetnosti.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.